Πέθανε ο «πατέρας» του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

Πέθανε ο «πατέρας» του επιθεωρητή Μονταλμπάνο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή ίσως και να ήταν μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, αλλά ακόμα και ο γενναίος αστυνομικός δεν μπορεί να τα βάλει με τον μεγάλο αντίπαλο της ζωής που πάντα κερδίζει στο τέλος. Ο Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι και «πατέρας» του Σικελού λογοτεχνικού ήρωα άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών.

Οι αστυνομικές ιστορίες του Αντρέα Καμιλέρι διαβάζονται σε όλο τον κόσμο και έχουν θαυμαστές σπουδαίους συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως και τον δικό μας Πέτρο Μάρκαρη. Μπορεί οι περιπέτειες του Μονταλμπάνο να έχουν κατακτήσει και τη μικρή οθόνη με την 20ετή πια σειρά που προβάλλει η ιταλική RAI (προβάλλεται και στην Ελλάδα) αλλά δεν ήταν πάντα έτσι για τον Αντρέα Καμιλέρι.

Το πιο πιθανό θα ήταν να μη γνωρίζαμε τίποτα για τον Ιταλό συγγραφέα εάν εκείνος είχε απογοητευθεί από τις πρώτες συγγραφικές του προσπάθειες που δεν είχαν καμία επιτυχία.

Για πολλά χρόνια δούλεψε ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής σκηνοθεσίας στην Ιταλία. Η μεγάλη αλλαγή στη ζωή και στην καριέρα του έγινε το 1994 με την έκδοση του βιβλίου «Το σχήμα του νερού», την πρώτη ιστορία του επιθεωρητή που μεταφράστηκε αργότερα στα αγγλικά. Ο Καμιλέρι ήταν τότε 69 ετών και μανιώδης καπνιστής.

Εκτοτε έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία που βρέθηκαν πολύ συχνά στις λίστες των μπεστ σέλερ και μεταφράστηκαν σε 32 γλώσσες. Σε μια ηλικία που οι περισσότεροι συγγραφείς αραιώνουν την παρουσία τους στα γράμματα και αποφεύγουν να πειραματιστούν, ο Καμιλέρι παρουσίασε μια έντονη δραστηριότητα που του χάρισε διεθνή αναγνώριση. 

Ο Καμιλέρι ήταν υποστηρικτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Αριστεράς και δεν δίστασε να παρομοιάσει τον Ματέο Σαλβίνι με τον Μπενίτο Μουσολίνι σε μια συνέντευξη του στον «Γκάρντιαν» τον περασμένο Απρίλιο. O σπουδαίος συγγραφέας είχε χάσει την όρασή του και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τον Ιούνιο με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Φοβούμενος το Αλτσχάιμερ είχε γράψει το τέλος του επιθεωρητή Μονταλμπάνο πριν από περίπου 10 χρόνια και το άφησε κλειδωμένο στο συρτάρι του εκδότη του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή