Στον κόσμο του Κιμ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κόσμο του Κιμ

Μια κλασική ιστορία, αυτή του μικρού και πανέξυπνου Κιμ όπως την αφηγήθηκε στο αριστούργημά του ο σπουδαίος ύστερος βικτωριανός ποιητής και μυθιστοριογράφος Ράντιαρντ Κίπλινγκ, κυκλοφορεί εκ νέου από τις εκδόσεις Αγρα σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. Δημοσιευμένο το 1901, το βιβλίο παρακολουθεί την ενηλικίωση ενός μικρού περιπλανώμενου των δρόμων, του χαριτωμένου διαβολάκου Κιμ, και παράλληλα μας ταξιδεύει στους δρόμους της Ινδίας με τα καραβάνια, τις κοινωνικές ανισότητες και τις αντιθέσεις της. Οι χαρακτήρες περιγράφονται ολοζώντανοι στον καθρέφτη της εποχής της αποικιοκρατίας: Αγγλικανοί και καθολικοί ιερείς σε αντιπαράθεση, ένας αργυραμοιβός και πωλητής αλόγων, μια πλούσια χήρα, Βρετανοί πράκτορες, η αγγλορωσική αντιπαλότητα για την κυριαρχία στην Ινδία και το Αφγανιστάν που συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ενα υπέροχο βιβλίο από τον πλέον δημοφιλή Βρετανό συγγραφέα μετά την εποχή του Ντίκενς.

Εγχειρίδιο για το Αλτσχάιμερ

Οι εκδόσεις iWrite συνεργάζονται με την Alzheimer Hellas, στην έκδοση ενός πολύτιμου εγχειριδίου, μοναδικού στην Ελλάδα, με τίτλο «Νοητικές Ασκήσεις». Το εγχειρίδιο που υπογράφει η καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης των ατόμων με μνημονικά προβλήματα που δεν μπορούν να επισκεφθούν τα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Hellas, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται. Η άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer, αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια υπολογίζεται σήμερα στα 50 εκατομμύρια και αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 έως το 2050. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 200.000 ασθενείς με άνοια, ενώ μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 600.000.

Σπύρος Ασδραχάς από το ΕΑΠ

Είκοσι κείμενα του Σπύρου Ασδραχά για την πρωτόγονη επανάσταση, με κάποια απ’ αυτά να αναδημοσιεύονται για πρώτη φορά μετά την αρχική τους γραφή στις δεκαετίες του 1950 και 1960, περιλαμβάνει το βιβλίο «Πρωτόγονη επανάσταση. Αρματολοί και κλέφτες (18ος – 19ος αι.)» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Οι εκδόσεις ΕΑΠ ιδρύθηκαν πρόσφατα με στόχο την προώθηση βιβλίων υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή