Τα τοπία της Ζακύνθου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το ωραίο βιβλίο-λεύκωμα της συγγραφέως και φωτογράφου Διονυσίας Πόθου-Αλεξιάδη, με τίτλο «Ζάκυνθος». Αφιερωμένο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο πανέμορφο νησί του Ιονίου, που σκοπό έχει να αναδείξει τις μαγικές αλλά και κάποιες άγνωστες πτυχές του. Η ίδια η συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης “συναισθηματικής” φωτογράφισης για την πατρίδα μου. Μιας επίπονης περιπέτειας μου στις παραλίες, στα λιβάδια, στα ορεινά και πεδινά μέρη, στα χωριά και στην πρωτεύουσά της. Μαζί με τη φύση φωτογράφισα και μνημεία της ιστορίας της πατρίδος μου, όσα έτυχαν στο μαραθώνιο οδοιπορικό μου στο νησί».

Το τέλος των ανεξάρτητων

«Καμία ενοχή» δήλωσε πως δεν αισθάνεται ο ιδρυτής της πρώτης βρετανικής αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstone’s, η οποία θεωρείται από πολλούς υπεύθυνη για το κλείσιμο άνω των 500 ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων έκτοτε στο Νησί. Συγκεκριμένα, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Τιμ Γουότερστοουν, ο οποίος άνοιξε το πρώτο κατάστημα το 1982, υποστήριξε πως «όλοι τότε είχαν την ευκαιρία τους. Εκείνο που είχαμε εμείς ήταν μπόλικη αυτοπεποίθηση, μια πολύ ξεκάθαρη προσφορά, υπέροχο προσωπικό και εργασιακό μοντέλο», αναφερόμενος στο διευρυμένο ωράριο που πρώτα εφάρμοσαν τα Waterstone’s, αλλά και το άνοιγμα τις Κυριακές, στοιχεία που θεωρούνται κλειδιά της επιτυχίας τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση, η οποία, έχοντας αλλάξει τρεις φορές χέρια, βρίσκεται πια σε εκείνα του Ρώσου επιχειρηματία Αλεξάντερ Μάμουτ.

Μπουκόβσκι σε επανέκδοση

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο επανακυκλοφορούν στην Ελλάδα το βιβλίο-σταθμό του ασυμβίβαστου Τσαρλς Μπουκόβσκι –αλλά και ολόκληρης της αμερικανικής λογοτεχνίας– «Ταχυδρομείο». Εδώ ο αιρετικός συγγραφέας εισάγει για πρώτη φορά το λογοτεχνικό alter ego του, τον Χένρι Τσινάσκι, έναν γυναικά, πότη και τζογαρόδο, ο οποίος αυτή τη φορά πιάνει μια χαμαλοδουλειά στο ταχυδρομείο προκειμένου να συντηρηθεί οικονομικά. Οι περιπέτειες του Τσινάσκι, πότε θεοπάλαβες και ξεκαρδιστικές και πότε βαθιά μελαγχολικές, έχουν συγκινήσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, με το βιβλίο να έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις παγκοσμίως, μετά την πρώτη του έκδοση το 1971.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή