Με τα μάτια της «Λολίτας»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα εκδοχή της διάσημης «Λολίτας» θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά αυτή την εβδομάδα, γραμμένη από την οπτική της νεαρής πρωταγωνίστριας. Το «Journal de L» (εκδ. Goutte d’Or) του Γάλλου δημοσιογράφου και συγγραφέα Κριστόφ Τισό δημοσιεύεται με την έγκριση του Λογοτεχνικού Ιδρύματος Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ και ξαναβλέπει τα χρόνια της έφηβης Λολίτας από το 1947 έως το 1952. Ο Τισό, ο οποίος κακοποιήθηκε σεξουαλικά στην παιδική του ηλικία, αποφάσισε να γράψει το μυθιστόρημα καθώς, όπως έχει πει, η σιωπή της Λολίτας στο βιβλίο του Ναμπόκοφ του θύμισε τη δική του. «Το μυθιστόρημα παρουσιάζει την εξομολόγηση του Χάμπερτ και εκείνος μπορεί να πει ό,τι θέλει, να καλύψει την πραγματικότητα, να δείξει ένα μέρος της». O Tισό είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και το «He loved me», στο οποίο μιλούσε για το προσωπικό του τραύμα.

Απαγορευμένη λέξη

Αίσιο τέλος είχε για την Αμερικανίδα ποιήτρια και υποψήφια για το βραβείο Πούλιτζερ Λόρι Σεκ η νομική περιπέτειά της, καθώς ήταν υπό έρευνα για τη χρήση της ρατσιστικής λέξης «νέγρος». Η λευκή Σεκ, που διδάσκει δημιουργική γραφή στο New School της Νέας Υόρκης, κατηγορήθηκε για κοινωνικό ρατσισμό όταν αναπαρήγαγε τα λόγια του μαύρου συγγραφέα Τζέιμς Μπάλντουιν, η φράση του οποίου περιείχε την απαγορευμένη λέξη. Αυτό ενόχλησε ορισμένους φοιτητές της, που προχώρησαν σε καταγγελίες. Οι κατηγορίες, ωστόσο, κατέπεσαν και το πανεπιστήμιο αναγνώρισε ότι η φράση ειπώθηκε στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Συνέδριο βιβλιοθηκών

Το επόμενο Σάββατο 24 Αυγούστου ξεκινά στο Μέγαρο Μουσικής το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων με θέματα που αφορούν τις βιβλιοθήκες, τα βιβλία, την ψηφιακή εποχή, την εκπαίδευση και την έρευνα. Ανάμεσα στις θεματικές του συνεδρίου διερευνάται και ο νέος ρόλος των βιβλιοθηκονόμων για την προώθηση της ερευνητικής διαδικασίας, αλλά και η ευελιξία που πρέπει πλέον να διαθέτουν στα νέα τεχνολογικά δεδομένα, προκειμένου να είναι σε θέση να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία μέσω αποτελεσματικών μεθόδων διάχυσης της γνώσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή