Είσαι ή γίνεσαι… Ντε Μποβουάρ;

Είσαι ή γίνεσαι… Ντε Μποβουάρ;

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζεται από ερευνητές και συγγραφείς η προσωπικότητα της Σιμόν ντε Μποβουάρ. Η νέα βιογραφία που εξετάζει τη ζωή της μεγάλης Γαλλίδας φιλοσόφου, ενός από τα πιο κομβικά πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα στην Ευρώπη, κυκλοφόρησε πρόσφατα και φέρει την υπογραφή της φιλοσόφου Κέιτ Κικπάτρικ. Η Κικπάτρικ επιδιώκει με το βιβλίο της «Becoming Beauvoir» να φέρει στη δημοσιότητα ένα νέο υλικό από πηγές που πρόσφατα «άνοιξαν» –η αλληλογραφία της Μποβουάρ με τον τελευταίο εραστή της, Κλοντ Λανζμάν, δημοσιοποιήθηκε το 2018– κι έτσι να προσφέρει νέες αναγνώσεις σχετικά με το έργο και τη ζωή της. Μια βιογραφία αποκαλύπτει ουσιαστικά ό,τι κατά εποχές ενδιαφέρει μια κοινωνία, ανάλογα με τις αξίες της. Συνεπώς, εάν εξετάσουμε τις αρχές ενός προσώπου μιαν άλλη εποχή, μπορούμε εντέλει να μάθουμε περισσότερα και για εμάς τους ίδιους».

Δημοσιογραφικές αποκαλύψεις

H δημοσιογράφος του περιοδικού Paris Match και άνκορ γούμαν Βαλερί Τριερβελέρ αποκάλυψε χθες στο Twitter της ότι σύντομα –στις 25 Σεπτεμβρίου– πρόκειται να κυκλοφορήσει το πέμπτο βιβλίο της, με τίτλο «On se donne des nouvelles», και ανάρτησε το εξώφυλλό του. Το βιβλίο περιλαμβάνει υλικό από την 25ετή επιτυχημένη πορεία της στην αρθρογραφία, αλλά, όπως είπε η ίδια, περιέχει επίσης ένα κεφάλαιο που αφορά τον Φρανσουά Ολάντ, σύντροφό της κατά την περίοδο της προεδρίας του. Μετά τον χωρισμό τους, η δημοσιογράφος έγραψε το βιβλίο «Merci pour ce moment» (2014), που αφορούσε τη σχέση της με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, και το οποίο πούλησε τότε 700.000 αντίτυπα, σύμφωνα με τον εκδότη της (Les Arènes).

Η γιορτή του βιβλίου αρχίζει

Λίγες ημέρες απέμειναν για το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ). Το κεντρικό αφιέρωμα του φετινού φεστιβάλ είναι «Η λογοτεχνία επί σκηνής» και εστιάζει στη σχέση της λογοτεχνίας με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική, και πώς αυτή διαμορφώνεται ανά τους αιώνες. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, και σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Θέατρο Τέχνης, θα υπάρχουν διαδραστικές συζητήσεις, ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια και θεατρικά δρώμενα. Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου αρχίζει στο Ζάππειο στις 30 Αυγούστου. Εως και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή