Ανάμεσα στην Πάτρα και στην Αθήνα μιας άλλης εποχής (1960-1980)

Ανάμεσα στην Πάτρα και στην Αθήνα μιας άλλης εποχής (1960-1980)

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναμνήσεις από χρόνια πρόσφατα αλλά τόσο μακρινά, όπως οι δεκαετίες του ’60 και του ’70, θα βρουν πολλούς πρόθυμους να ακολουθήσουν τη ροή μιας κοινής συγκίνησης. Τα κυνηγώ τα απομνημονεύματα, ή καλύτερα τις μνήμες που μοιράζονται, όχι μόνο για να απελευθερώσουν τον συγγραφέα και να βάλουν σε τάξη τις ανήσυχες και σκόρπιες αναμνήσεις, αλλά και για να συμβάλουν σε μια δεξαμενή κοινών αναφορών. Βεβαίως, κάθε αυτοβιογραφούμενος έχει μοναδικότητα, γι’ αυτό βούτηξα στον κόσμο του Αθανάσιου Κούστα (γενν. στην Πάτρα το 1954), που, καθώς συνεχίζει το σκάψιμο στο παρελθόν του, μας έδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Εμεινε καιρό στην εταζέρα (ανάμεσα στην Πάτρα και στην Αθήνα μιας άλλης εποχής, 1960-1980). Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Το Δόντι» της Πάτρας, που ειδικεύεται στις μαρτυρίες. Είχε προηγηθεί ένας άλλος τόμος αναμνήσεων, «Αγκινάρες με αλάτι –

Εικόνες και μνήμες από την Πάτρα στη δεκαετία του 1960» («Το Δόντι», 2016), αλλά τώρα, στην περίπτωση του νέου βιβλίου, ο Αθανάσιος Κούστας μας πηγαίνει από την Πάτρα στην πρωτεύουσα, ακολουθώντας τη γενικευμένη τάση μετοίκησης στην πρωτεύουσα τη δεκαετία του ’60. Εκείνο, όμως, που έχει αξία στο βιβλίο αυτό, πέρα από την απόλαυση να θυμούνται οι μεγαλύτεροι, είναι η επιμελής, οξυδερκής και λεπτομερής οργάνωση (και ανασύσταση) ενός ολόκληρου κόσμου, ενός κόσμου που άλλαζε ταχύτατα, πιο γρήγορα ίσως από τον τωρινό, και που φάνταζε στα μάτια του μικρού ήρωα του βιβλίου ως ένας κόσμος που εκτοξευόταν προς το αύριο. Ο Αθανάσιος Κούστας μας δίνει αυτό το δώρο ιστορώντας τις δικές του αναμνήσεις, και μαζί σαν ψηφοδέτης συνθέτει το πορτρέτο της Πάτρας του 1960 και 1970, μιας πόλης που κρατούσε ακόμη πολλά από την παλιά φυσιογνωμία και κοινωνική δομή της, και φυσικά, της Αθήνας την ίδια εποχή. Με πρώτη αθηναϊκή διεύθυνση στο Κουκάκι, πριν από 55 και πλέον χρόνια, ο Αθανάσιος Κούστας μιλάει για τις φιλίες και τη γειτονιά, τον κινηματογράφο και το ποδόσφαιρο, τα παλιά σπίτια και τις πολυκατοικίες, τους συμμαθητές και τους θυρωρούς, τις πόλεις που αλλάζουν και τις σχέσεις που χτίζονται. Είναι η ώρα αυτής της γενιάς να αρχίσει να καταθέτει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή