Ο πορτοκαλής γάτος που μύριζε νυχτολούλουδο

Ο πορτοκαλής γάτος που μύριζε νυχτολούλουδο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα της παραμύθια γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, το 2012. Τότε η  θεατρολόγος, ηθοποιός Ερση Νιαώτη έγραψε σε συνεργασία με την αδελφή της Ιωάννα το βιβλίο «9 παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα», που τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Gourmand. Σε κάθε ιστορία του πρωταγωνιστεί ένα φρούτο, λαχανικό, όσπριο, κρέας, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τύχη του ήρωα. Από τα παραμύθια που αγαπούν να ακούνε οι μικροί και να διαβάζουν οι μεγάλοι, κι έπειτα να μαγειρεύουν μαζί. Σε αυτές τις πολύχρωμες σελίδες, η Σταχτοπούτα γίνεται σχεδιάστρια παπουτσιών, αλλά προτείνει μια κολοκυθόσουπα, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ ανοίγουν ζαχαροπλαστείο και ειδικεύονται στα σοκολατάκια, η Χιονάτη παραμένει κουκλάρα αλλά ξέρει να ετοιμάσει ένα πάρτι για τους επτά νάνους και εκείνοι να μαγειρέψουν μια μοσχομυριστή μηλόπιτα…

Το 2017, από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο πάλι, εκδόθηκε το «Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ ένα άδειο κουτί πίτσας», ένα βιβλίο άλλου ύφους που έγραψε με τόλμη, χιούμορ, σαρκασμό και πολλές αλήθειες η Ερση Νιαώτη. Η ζωή μιας γυναίκας που από τη μια τρώει τρία φιστίκια κι άλλες στιγμές έξι πίτσες. Με θάρρος περιγράφει στιγμές για κρυμμένα τσιπς σε τσάντες, για νερό, πολύ νερό, για τη νευρική ανορεξία και βουλιμία, δυο όψεις του ιδίου νομίσματος. Με ειλικρινείς αυτοβιογραφικές αναφορές. Επειτα το είδαμε στο θέατρο. Ανέβηκε ως μονόλογος στο «Studio Μαυρομιχάλη» από τη Στέλλα Κρούσκα και μετά στα αγγλικά, στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο.

Πρόσφατα έγραψε το παιδικό βιβλίο «Ο μοναδικός κύριος Μαμαλούξ». Μια τρυφερή γατοϊστορία για τον πόνο του αποχωρισμού και τη μοναξιά, με ήρωα έναν πορτοκαλή γάτο που μύριζε πάντα ηλιοτρόπιο και νυχτολούλουδο και περνούσε τις μέρες του μετρώντας λεμόνια και χαζεύοντας το φως.

Τα βράδια βόλταρε παράνομα στην Ακρόπολη και τα ξημερώματα κατέβαινε τρέχοντας τον λόφο σαν έφτανε η μυρωδιά της καφετιέρας από το σπίτι. Ωσπου όλα ανατράπηκαν όταν έφυγαν στο Λονδίνο οι «γονείς» του. Ενα ωραίο παραμύθι που σμίγει με την εικονογράφηση της Κατερίνας Χαδουλού, απελευθερώνοντας την παιδική φαντασία πέρα από τον κόσμο του smartphone και του tablet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή