500 λέξεις με τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο

500 λέξεις με τον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος γεννήθηκε το 1988 στη Χειμάρρα και μεγάλωσε στη Σκάλα Λακωνίας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Εχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ανεκπλήρωτοι Φόβοι» (Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013), το μυθιστόρημα «Η λάσπη» και τη συλλογή διηγημάτων «Τραμπάλα», από τις εκδόσεις Μελάνι. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο για παιδιά «Το Δέντρο που είχε μια μπάλα για κεφάλι» (εικονογράφηση: Βασίλης Γαλάνης) από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Τη «Σεροτονίνη» του Μισέλ Ουελμπέκ και τα «Ποιήματα» του Τσέσλαφ Μίλος.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Ντέιβιντ της «Οδύσσειας του Διαστήματος: 2001» του Αρθουρ Κλαρκ, για να ταξιδέψω μέσα από τα άστρα και να καταλήξω ένα μωρό σε μέγεθος πλανήτη.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Σαχτούρη, τον Πόε και τον Κάφκα, γιατί τους νιώθω οικογένεια. Τον Μπουκόφσκι και τον Κάρβερ, γιατί θα περνούσαμε φανταστικά.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Διαβάζοντας τα δύο βιβλία του Γιουβάλ Νόα Χαράρι («Sapiens» και «Homo Deus»), νομίζω ότι έμαθα, ή συγκλίνω τουλάχιστον να ασπαστώ, πως η αθανασία δεν θα ήταν τελικά και τόσο ρόδινη όσο ήθελα να πιστεύω.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Τα «Αποσπάσματα του Ερωτικού Λόγου» του Μπαρτ.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«O Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ» του Ντον Ρόσα.

Εχετε Facebook, Twitter κ.τ.λ..; Βοηθάει τη συγγραφή, την προώθηση ενός συγγραφέα;

Twitter έφτιαξα κάμποσες φορές και το έσβησα γρήγορα επειδή μου φάνηκε πολύ βαρετό. Facebook φυσικά και έχω και, παρόλο που σίγουρα βοηθάει, πρέπει να παραδεχθούμε πως απαιτεί χρόνο και ενέργεια, αφαιρώντας ώρες από το διάβασμα και το γράψιμο.

Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά με ένα βιβλίο;

Δεν ξέρω. Δεν είμαι σίγουρος. Ισως μπορούμε να τους μιλήσουμε για τα πάντα μέσα από τη φαντασία.

Γιατί επιλέξατε ένα δέντρο για πρωταγωνιστή στο βιβλίο σας;

Το δέντρο είναι ένα κλασικό μοτίβο/χαρακτήρας στην παιδική λογοτεχνία, αλλά και στο συλλογικό φαντασιακό γενικότερα. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι κατά κάποιον τρόπο διασκευή ενός από τα πρώτα μου διηγήματα, που είχε τίτλο «Το Κιβούρι» και θα το κατέτασσα στην κατηγορία του μαγικού ρεαλισμού. Το διήγημα αυτό το αγαπούσα πάντα πολύ, αλλά δεν βρήκε θέση στην «Τραμπάλα» λόγω ασυμφωνίας στο περιεχόμενο και στο ύφος. Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι θα του ταίριαζε πολύ να γίνει animation ή παιδικό, και έπειτα από πολλή δουλειά και προσαρμογή (περισσότερη από όσο περίμενα) καταλήξαμε στο συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο το βλέπω ως ένα σύγχρονο παραμύθι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή