Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια

Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Οκτώβριο του 2017 ο συγγραφέας Κώστας Μ. Σταματόπουλος διεξήγαγε έρευνα για διασταύρωση πηγών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), όταν ανακάλυψε το προσωπικό ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης. Το αρχείο φυλάσσεται στα ΓΑΚ σε σειρά 35 χειρόγραφων τευχών, καλύπτοντας το μέγιστο μέρος της δημόσιας και ένα τμήμα της ιδιωτικής ζωής της βασίλισσας επί μία τριακονταετία (1938-1967). Τώρα, με τη φροντίδα και τη σχολαστική επιμέλεια του Κ. Μ. Σταματόπουλου, κυκλοφορεί σε τρεις τόμους από τις εκδόσεις Καπόν. Σήμερα η «Κ» προδημοσιεύει ενδεικτικό απόσπασμα από την εισαγωγή του συγγραφέα, μαζί, φυσικά, με λίγες από τις πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της τριπλής αυτής έκδοσης.

Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια-1

Το εξώφυλλο του πρώτου από τους τρεις τόμους του έργου, σε επιμέλεια Κώστα Μ. Σταματόπουλου, που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Καπόν.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

«Ο τίτλος «Ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης» είναι κυριολεκτικός αλλά και παραπλανητικός. Δεν πρόκειται για προσωπική, εξομολογητικού τύπου, αναφορά των πεπραγμένων ημέρα με την ημέρα ή και των σκέψεων της ίδιας της βασίλισσας, αλλά για καθημερινή σχεδόν, λεπτομερή καταγραφή του δημοσίου και εν μέρει του ιδιωτικού βίου της Φρειδερίκης, γραμμένη από την εκάστοτε κυρία των τιμών που είχε υπηρεσία την ημέρα εκείνη. Η καταγραφή αυτή διανθίζεται ενίοτε από σύντομα περιστατικά που μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε στην προσωπικότητά της και να την καταλάβουμε καλύτερα, μολονότι το παρουσιαζόμενο στο ημερολόγιο έργο μιλά εύγλωττα για τη βασίλισσα ως άνθρωπο.

Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια-2

Συχνά, κατά τις περιοδείες της, η βασίλισσα Φρειδερίκη δεχόταν ως δώρο τοπικές στολές. Σε διάφορες περιστάσεις επέλεγε να ντύνεται με αυτές.

Ακροάσεις, περιοδείες, συσκέψεις και διοικητικά συμβούλια, επιθεωρήσεις σε ιδρύματα, ορισμένες εξ αυτών αιφνιδιαστικές, ταξίδια επίσημα και ιδιωτικά, περιπέτειες υγείας, επεμβάσεις και εγχειρήσεις, εναλλάσσονται με πράγματα πιο ελαφριά, όπως πρόβες φορεμάτων της περίφημης στη δεκαετία του 1950 Αθηναίας ράφτρας Παπαστεφάνου ή του Αιγυπτιώτη μόδιστρου Jean Dessès, αγορές σε καταστήματα των Αθηνών και του εξωτερικού, ή πάλι ψάρεμα πέστροφας στα ποτάμια της Ηπείρου και κυνήγι στην Αυστρία, στην Κερκίνη και στο δέλτα του Εβρου… Η εικόνα της Φρειδερίκης που σκιαγραφείται είναι βέβαια όχι η εντελής αποτύπωση μιας προσωπικότητας πολυσχιδούς, δυναμικής και δραστήριας, αλλά οπωσδήποτε είναι η πληρέστερη μέχρι στιγμής, εν αναμονή μιας σοβαρής και άρτιας βιογραφίας. Η ύπαρξη του ημερολογίου διαψεύδει, πάντως, τον παλαιότερο ισχυρισμό μου ότι η βασίλισσα αμελούσε να κρατά αρχείο του έργου της.

Ευτυχώς ο ιστορικός ή ο μέλλων βιογράφος της θα έχει πλέον στη διάθεσή του μια καίριας σημασίας πηγή.»

Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια-3

Το βασιλικό ζεύγος με την Τζάκι Κένεντι.

Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια-4

Η Φρειδερίκη κρατάει τον Κωνσταντίνο μετά τη βάπτισή του. Δίπλα, ο Παύλος με τη μικρή Σοφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή