Ο Σνούπι είναι ακόμη εδώ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόρο τιμής στα «Peanuts» του Τσαρλς Μ. Σουλτς, το πιο αστείο και ταυτόχρονα θλιμμένο κόμικ που λάτρεψε το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελεί το βιβλίο «The Peanuts Papers», που εκδόθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Ο υπότιτλός του, «Συγγραφείς και σκιτσογράφοι για τον Τσάρλι Μπράουν, τον Σνούπι, την παρέα του και το νόημα της ζωής», είναι χαρακτηριστικός του περιεχομένου: μια συλλογή κειμένων και σχεδίων από 33 δημιουργούς, οι οποίοι εμπνέονται από το διασημότερο αμερικανικό κόμικ και όσα μας δίδαξε για την καθημερινότητα και την επιβίωση – την ευτυχία, τη φιλία, την απογοήτευση, την παιδική ηλικία, τον έρωτα, την απώλεια.

Οι περίφημοι χαρακτήρες και οι ιστορίες που δημιούργησε ο Σουλτς για περισσότερα από 50 χρόνια δημοσιεύτηκαν σε 2.800 εφημερίδες αγγίζοντας εκατομμύρια αναγνωστών σε 75 χώρες, δόξασαν τα μέχρι τότε υποτιμημένα λαϊκά (pulp) αναγνώσματα και υπογράμμισαν τη σημασία τους για τη διαμόρφωση της σύγχρονης κουλτούρας. 

Αυτά τα τρυφερά κείμενα, συχνά πολύ προσωπικά, δείχνουν τι σήμαιναν οι αξιαγάπητοι ήρωες του Σουλτς για τους λάτρεις τους  και με ποιον τρόπο το χιούμορ τους αποτελεί ένα εύχρηστο αλλά σπουδαίο εγχειρίδιο ζωής για μικρούς και μεγάλους.

Απώλεια για τα Γράμματα

Μία ημέρα αφότου συμπλήρωσε τα 86 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Αλισντερ Γκρέι, ένας από τους μεγάλους της σκωτσέζικης λογοτεχνίας, που πήρε νέα ώθηση με τη δική του συμβολή. Οι κριτικοί τον χαρακτήρισαν «Ουίλιαμ Μπλέικ της εποχής μας», έναν συγγραφέα που μπορούσε να δημιουργήσει πάνω σε κάθε φόρμα –έγραψε μυθιστορήματα, ποίηση, ιστορικά και φιλοσοφικά δοκίμια, θεατρικά έργα– κι έναν άνθρωπο με γενναιοδωρία, χιούμορ, σοφία και λάμψη.

Ο πλούτος της προσωπικότητάς του τροφοδοτούσε το έργο του, ανοίγοντας τον δρόμο για να ακουστούν πολλές και διαφορετικές λογοτεχνικές φωνές, όλες ενδιαφέρουσες. Το μάντρα του ήταν: «Δούλευε σκληρά σαν να ζεις τις πρώτες ημέρες ενός καλύτερου έθνους». Αυτή είναι και η κληρονομιά του στις νέες γενιές, υποστηρίζουν οι ομότεχνοί του.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, που μεταφράστηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη, ήταν το «Χαμένα κορμιά». Είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο του στη Βρετανία και κέρδισε δύο σημαντικά βραβεία, το Whitbread Novel Award και το Guardian Fiction Prize.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή