«Αντίο» σε έναν φιλόσοφο

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 75 ετών ο Βρετανός φιλόσοφος σερ Ρότζερ Σκράτον, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης συντηρητικής σκέψης. Συγγραφέας περισσότερων από πενήντα βιβλίων για την πολιτική, την ηθική, την αρχιτεκτονική αλλά και την αισθητική, ο Σκράτον δίδαξε μεταξύ άλλων στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ του Λονδίνου. Το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ήταν το «Τρελοί, τσαρλατάνοι, ταραχοποιοί – Διανοούμενοι της Νέας Αριστεράς» (Επίκεντρο), στο οποίο ο Σκράτον ασκούσε κριτική στην επιστημονική μέθοδο και στην πολιτική σκέψη διανοουμένων όπως ο Ερικ Χόμπσμπαουμ, ο Μισέλ Φουκώ, ο Ζιλ Ντελέζ, ο Αντόνιο Γκράμσι, ο Αλέν Μπαντιού, ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, ο Γιούργκεν Χάμπερμας κ.ά.

Συγγραφέας… κατάσκοπος

Ο ίδιος αποφεύγει τις βραβεύσεις – το 2011 είχε ζητήσει να αποσυρθεί το όνομά του από τη λίστα υποψηφίων για το Man Booker International. Ο λόγος για τον συγγραφέα κατασκοπικών μυθιστορημάτων αλλά και βετεράνο κατάσκοπο Τζον Λε Καρέ, που παρά τις συνήθειές του, προ ημερών αποδέχθηκε το βραβείο Ολαφ Πάλμε για τη συνεισφορά του στη δημοκρατία. Το βραβείο που απονέμεται στη μνήμη του Σουηδού πρωθυπουργού από το Olof Palme Memorial Fund συνοδεύεται και από έπαθλο 100.000 δολαρίων, δεν χρειάζεται ωστόσο να είναι κανείς καχύποπτος: όπως ανακοίνωσε ο Λε Καρέ, θα δωρίσει το χρηματικό ποσό στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ο Νέσμπο για τη βία κατά των γυναικών

Εχει πουλήσει εκατομμύρια βιβλία, υπηρετώντας ένα λογοτεχνικό είδος, το σκανδιναβικό νουάρ, που έχει κατηγορηθεί ακόμα και για εμμονή με τη βία κατά των γυναικών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Τζο Νέσμπο εμπίπτει στον ίδιο κανόνα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον βρετανικό «Γκάρντιαν», ο Νορβηγός συγγραφέας δήλωσε: «Η βία κατά των γυναικών συνιστά πρόβλημα της κοινωνίας – είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε. Θα ανησυχούσα περισσότερο αν απουσίαζε από τη λογοτεχνία, γιατί είναι πρόβλημα στην πραγματική ζωή. Φυσικά, το ερώτημα είναι πώς το κάνεις, αλλά γενικά θα ανησυχούσα αν η λογοτεχνία προσποιούνταν ότι δεν υπάρχει ζήτημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή