Ο Εϊμις γράφει για τη ζωή του

Ο Εϊμις γράφει για τη ζωή του

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο οίκος Jonathan Cape, που ανέλαβε την έκδοση, το χαρακτήρισε «μια σκιαγράφηση της εντυπωσιακής ζωής του, ως άνδρα και ως συγγραφέα». Διόλου αδιάφορο, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για τον κατά καιρούς πολυσυζητημένο (για τις ενίοτε αμφιλεγόμενες απόψεις του) συγγραφέα Μάρτιν Εϊμις. Ο Βρετανός, λοιπόν, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το «Inside Story», ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, το οποίο θα αναφέρεται σε διάφορα σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της ζωής του: τους συγγραφείς Κίνγκσλεϊ Εϊμις, Φίλιπ Λάρκιν, Σολ Μπέλοου και Αϊρις Μέρντοκ με τους οποίους ο Μάρτιν Εϊμις συνδέθηκε (ή και μεγάλωσε, στην περίπτωση του πατέρα του, Κίνγκσλεϊ), στον επιστήθιο φίλο του Κρίστοφερ Χίτσενς, αλλά και στην 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Η ιστορία του μικρού Αχιλλέα

Αν και εκνευρίζεται όταν η μαμά του τού τα ψέλνει για τις πολλές ώρες που περνάει στον υπολογιστή, ο Αχιλλέας είναι ένα παιδί που ονειρεύεται να μείνει μόνος του και να ανταγωνίζεται τους διαδικτυακούς του φίλους σε διάφορα ψηφιακά παιχνίδια. Η πραγματικότητά του γίνεται χειροπιαστή μόνον όταν βρίσκεται στο χωριό για διακοπές και όταν οι παρέες, οι βόλτες, οι περιπέτειες και οι εξερευνήσεις τον κάνουν να ξεχνάει τις κάθε λογής οθόνες. Κάποια στιγμή ενημερώνεται και για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η στάση του αλλάζει. Αρκετά είπαμε όμως· η ιστορία του Αχιλλέα συνεχίζεται στο βιβλίο «Αλλάζουμε πίστα, ανεβαίνουμε επίπεδο» της εκπαιδευτικού Αντιόπης Φραντζή (σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Η Ατγουντ στη… σκηνή

Μια ιδέα να έχει κανείς για την τριλογία της Μάργκαρετ Aτγουντ «Ορυξ και Κρέικ» (στα ελληνικά από τον Ψυχογιό) και αντιλαμβάνεται ότι η σχεδόν οργιαστική επιστημονική φαντασία της Κα-ναδής δύσκολα διασκευάζεται σε οποιαδήποτε άλλη καλλιτεχνική φόρμα. Ο Βρετανός χορογράφος Γουέιν Μακ Γκρέγκορ έχει άλλη γνώμη: αποφάσισε να μεταφέρει τα βιβλία της Ατγουντ επί σκηνής και συγκεκριμένα με τη μορφή του κλασικού χορού, συνεργαζόμενος με τα Βασιλικά Μπαλέτα της χώρας του και με τα Εθνικά Μπαλέτα του Καναδά. Ο τίτλος του έργου είναι «MaddAddam» (το τρίτο βιβλίο της σειράς) και θα κάνει πρεμιέρα στο μεν Τορόντο τον Νοέμβριο, στο δε Λονδίνο το 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή