Εργαστήρια για παιδιά σε βιβλιοθήκες όλης της χώρας

Εργαστήρια για παιδιά σε βιβλιοθήκες όλης της χώρας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία για ευαισθητοποίηση των παιδιών και των εφήβων μέσω μιας σημαντικής δράσης που αφορά την αλλαγή σελίδας του πλανήτη μας, δίνει το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα», το οποίο διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Μια σειρά εργαστηρίων ξεκινάει σε λίγες μέρες, και φυσικά κορωνοϊού επιτρέποντος, σε χώρους των βιβλιοθηκών όλης της χώρας και εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τον Σεπτέμβριο του 2015, χώρες από όλο τον κόσμο μεταξύ τους και η Ελλάδα προσυπέγραψαν την Ατζέντα 2030, συμφωνώντας σε συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Το πρόγραμμα «ΑλλάΖΩ Σελίδα», που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021, σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) και απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ), με τον συντονισμό της ΕΒΕ. Το κορυφαίο, πολυαναμενόμενο γεγονός του προγράμματος θα είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020 (Ιούνιος – Σεπτέμβριος).

Δράσεις δημιουργικής γραφής, φυσικής, μαθηματικών, εικαστικών, μουσικής, φωτογραφίας, μαγειρικής κ.ά. έχουν διαχωριστεί σε τέσσερα θεματικά εργαστήρια για κάθε μήνα, τα οποία ανήκουν σε μια ευρύτερη ενότητα που ονομάζεται «Σελίδα». Στο πρώτο εργαστήριο με τίτλο «20 στόχοι για το 2020», θα τεθούν οι στόχοι για την επίτευξη των οποίων χρειάζεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Το δεύτερο θα είναι μια εισαγωγή στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς τα παιδιά είναι οι πολίτες του αύριο που θα κληθούν να αναλάβουν δράση και να πάρουν αποφάσεις. Στο τρίτο εργαστήριο θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν οι αξίες για το κοινωνικό σύνολο, και στο τελευταίο θα καλλιεργηθεί η εκτίμηση, η περιέργεια και ο σεβασμός για την πολιτισμική ποικιλομορφία και τον παγκόσμιο πολιτισμό ως θεμέλιο για σκέψη πάνω στον εαυτό και ταυτοχρόνως για μια προσέγγιση των ανθρώπινων σχέσεων βασισμένη στην ενσυναίσθηση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα https://network.nlg.gr/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή