Ενας τόμος για τα 80 χρόνια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ενας τόμος για τα 80 χρόνια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας τόμος 664 σελίδων και 1.000 και πλέον φωτογραφιών είναι η επετειακή έκδοση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 80 της χρόνια (1940-2020).

Για όσους αγαπούν τη Λυρική και ενδιαφέρονται για την ιστορία του μελοδράματος στη χώρα μας, το βιβλίο αυτό είναι η συμπύκνωση μιας ιστορίας, που επί της ουσίας αρχίζει πολύ πριν από τη θεσμική κατοχύρωση της οντότητας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως κρατικού οργανισμού το έτος 1940. Είναι ένα ταξίδι στη διάδοση και υποδοχή της Οπερας στο ελληνικό κράτος με κορύφωση την ίδρυση της ΕΛΣ και τη μετέπειτα ηρωική πορεία της.

Η νέα εποχή

Τα τελευταία χρόνια, η Λυρική Σκηνή στη νέα στέγη της υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (που στήριξε και την έκδοση του επετειακού τόμου) έχει οργανώσει σε νέες βάσεις τόσο τη φιλοσοφία του προγράμματός της όσο και το διεθνές της εκτόπισμα.

Είναι φανερό ότι μιλάμε πλέον για μια άλλη προσέγγιση τόσο στην ιστορία όσο και στο μέλλον του θεσμού, αντίληψη που αποτυπώθηκε με την εξαιρετική (και συγκινητική) πρόσκληση σε βετεράνους πρωταγωνιστές της Λυρικής να ανεβούν στη σκηνή σε ένα από τα διαλείμματα της επετειακής παράστασης της «Νυχτερίδας», στις 5 Μαρτίου.

Ανταποκρίθηκαν πολλά από τα πρώτα ονόματα της δεκαετίας του ’80 και του ’90, και είδαμε αγαπητά πρόσωπα έπειτα από χρόνια. Στις σελίδες του λευκώματος, υπάρχουν όλες οι γενιές και οι πρόσφατες και οι πολύ παλιές, οι στυλοβάτες, οι πρωτεργάτες και τα μεγάλα ονόματα μαζί με των δευτεραγωνιστών, όλων εκείνων που κοπίασαν και αφιερώθηκαν στον μεγάλο σκοπό της Λυρικής.

Ο Νίκος Α. Δοντάς, υπεύθυνος του τομέα Δραματολογίας της ΕΛΣ, έχει τη γενική επιμέλεια της έκδοσης και μας δίνει, και εδώ, ένα εξαιρετικό και μεστό κείμενο για τις ιστορικές στάσεις και το περιρρέον κλίμα, εμπλουτίζοντας τη σχετική βιβλιογραφία για την ιστορία της όπερας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να σκεφτεί κανείς ότι με αφορμή την έκδοση αυτή έγινε πρωτογενής έρευνα στις αρχειακές συλλογές της ΕΛΣ και αποκατάσταση φωτογραφιών. Είναι μεγάλη η απόλαυση να παρατηρεί κανείς την εξέλιξη της φωτογραφικής κάλυψης των παραστάσεων από τον Μεσοπόλεμο ώς σήμερα και ανάμεσα στις πρώιμες φωτογραφίες να εντοπίζει και το νεανικό πρόσωπο της Μαρίας Κάλλας.

Οπως και να το δει κανείς, ο πλούτος των πληροφοριών οδηγεί σε ανάδειξη των παράπλευρων θεματικών κατηγοριών που είναι τόσο βασικές στην όπερα, όπως η σκηνογραφία και η ενδυματολογία, η ορχήστρα, η χορωδία, η επιλογή του ρεπερτορίου, οι διεθνείς συνεργασίες…. Πρωτίστως, όμως, είναι τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών που εγγράφονται στη μνήμη και ορίζουν το πνεύμα της εποχής.

Πολύτιμο από κάθε άποψη το λεύκωμα αυτό. Μας έδωσε έναυσμα να στοχαστούμε και πάλι την πορεία της Λυρικής από τα χρόνια του Εθνικού Θεάτρου στον Μεσοπόλεμο και λίγο μετά, το παλιό Ολύμπια της Ακαδημίας, πριν γίνει το νεότερο, που και αυτό, το Ολύμπια μετά το 1958 είναι το συναισθηματικό σπίτι τόσων καλλιτεχνών και συντελεστών. Η εποχή αλλάζει και σήμερα, η Λυρική μπορεί να κοιτάει με τρυφερότητα και ευγνωμοσύνη το παρελθόν και να ευχαριστεί όλους όσοι την έφεραν ώς εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή