ΒΙΒΛΙΟ

Ποιήματα από φως και σκοτάδι

Ποιήματα από φως και σκοτάδι

«Το φεγγάρι γέρνει κουρασμένο

νοτίζοντας με τα δάκρυά του τον ξερό κάμπο.

Οι γεωργοί την άλλη μέρα

υμνούσαν την βροχή.» (Το κουρασμένο φεγγάρι)

«Το δάκρυ σου σαν λάβα καυτή

το πρόσωπο μου αυλακώνει.» (Καυτή λάβα)

Σαν μικρές προσευχές είναι αυτά τα ποιήματα. Η παρέα μου στις μέρες της καραντίνας. Πολύτιμα φυλαχτά, κρυμμένα στην ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Χρόνη με τίτλο «Νέοι στον Άδη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Αποστάγματα γλυκόπικρης ευαισθησίας και βαθιάς εμπειρίας, που σε μεθάνε με τις εικόνες και τα συναισθήματα. Και το σημαντικότερο: μετά θυμάσαι ακριβώς το χρώμα τους, την γεύση και τα υλικά τους. Δεν σε «ζαλίζουν». Θέλεις να τα γευτείς ξανά και ξανά.

Ο ποιητής μας προσφέρει νοήματα ακριβά και μας «κερνάει» μια πανδαισία από φως και σκοτάδι. Και μια άλλη πολύ έντονη αίσθηση μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας αυτή την ποιητική συλλογή. Λες και κάποιοι στίχοι έχουν γραφτεί πάνω στους τοίχους της ανθρωπότητας με κατακόκκινη μπογιά και κεφαλαία γράμματα για όλο τον κόσμο. Σαν παροιμίες λαϊκής σοφίας που δεν θα ξεβάψουν ποτέ.

Οι μέρες της καραντίνας μου γεμίζουν επίσης με τις μαγικές μελωδίες του αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου: σε μια ιδιαίτερη έκδοση από την MINOS-EMI και με ένα υπέροχο εξώφυλλο, φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό, έχει ντύσει μουσικά την ποιητική συλλογή «Νέοι στον Άδη», στην οποία ο Βαγγέλης Χρόνης με τρόπο δωρικό και απλό απαγγέλλει τα ποιήματά του.

Και μια ευχή για όλους μας αυτές τις σκοτεινές μέρες με δικούς του πάντα στίχους:

«Τα κρίνα στο χρώμα της φωτιάς
λιάζονται κάτω απο το θείο φως
ενώ εμφανίζονται δειλά οι ερυθρές πεταλούδες.»
Σύντομα, λοιπόν. Κάτω από το θείο φως.

*Ο Γιάννης Γούνας είναι στιχουργός και ηθοποιός.