Διαβάζοντας Τσβάιχ και Ροτ

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβασα πρόσφατα τη «Συντριβή μιας καρδιάς» του Στέφαν Τσβάιχ και τώρα έπιασα το «Αμόκ και άλλες νουβέλες» (εκδ. Αγρα) του ιδίου, σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου, που νομίζω έχει άμεση σχέση με αυτό που ζούμε. Ο Τσβάιχ είναι ένας σημαντικός συγγραφέας του μεσοπολέμου και ήταν πολύ γνωστός στην εποχή του.

Στο «Αμόκ» παρακολουθούμε έναν γιατρό να βρίσκεται σε απομόνωση στους Τροπικούς της Μαλαισίας. Βιώνει τον εγκλεισμό και την απώλεια της λογικής. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και γενικά με ενδιαφέρουν οι συγγραφείς του μεσοπολέμου και οι Αυστροεβραίοι.

Θα πρότεινα επίσης το «Εμβατήριο Ραντέτσκυ» του Γιόζεφ Ροτ, ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ξαναδιαβάζοντας το θυμήθηκα ότι το είχα διαβάσει ξανά αλλά το απόλαυσα ξανά. Θα πρότεινα σε όλους να διαβάσουν αυτό το βιβλίο. Ολοι είμαστε μαζί σε αυτό το πλήγμα, σε αυτό το κοινό βίωμα. Θα δούμε τι ίχνη θα αφήσει. Πιστεύω όμως ότι θα αναδυθεί ένας νέος ουμανισμός.

*Ο Δημήτρης Τάρλοου είναι σκηνοθέτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή