Πέφτοντας από τα σύννεφα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ZAN ΠΩΛ ΝΤΥΜΠΟΥΑ

Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο

μτφρ.: Μαρία Γαβαλά

εκδ. Δώμα, σελ. 265

Σύμφωνοι, η αναγκαστική απομόνωσή μας είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει δυσβάσταχτη. Η διάθεση για περισυλλογή και στοχασμό φαίνεται πως χάνεται όσο οι μέρες στοιβάζονται η μια πάνω στην άλλη. Σκεφτείτε όμως να έπρεπε να περάσετε τις μέρες σας σε ένα μικρό κελί σε μια φυλακή του Μοντρεάλ παρέα με έναν θηριώδη ποινικό, έναν γίγαντα «που μετράει για ενάμισης άνδρας» και το ενδιαφέρον του για τη ζωή περιορίζεται στις μοτοσικλέτες Harley-Davidson;

Με αυτόν τον «καρδινάλιο» της φυλακής μοιράζεται τον άπλετο χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο Πολ Χάνσεν, ο χαρακτήρας που δημιούργησε ο Ζαν Πωλ Ντυμπουά στο μυθιστόρημα «Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο», το οποίο του χάρισε το σπουδαίο βραβείο Γκονκούρ του 2019. Το βιβλίο ήταν μάλιστα από αυτά που πρόλαβαν και τύπωσαν οι εκδόσεις Δώμα (μετάφραση Μαρία Γαβαλά) κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγες ημέρες πριν κλείσουν τα βιβλιοπωλεία λόγω της επιδημίας.

Ο Πολ ήταν επιστάτης σε ένα συγκρότημα πολυτελών κατοικιών του Μοντρεάλ, στο οποίο έμεναν κυρίως απόμαχοι της ζωής που ήθελαν να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους με κάποιες ανέσεις. Ο Πολ ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Φρόντιζε την πισίνα, τον κήπο, τα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά του κτιρίου, ήταν ένας πράος και συμπαθής άνθρωπος, παντρεμένος με μια πανέμορφη Ινδιάνα σύζυγο και μια χαριτωμένη σκυλίτσα. Πώς λοιπόν ένας τέτοιος άνθρωπος καταλήγει στη φυλακή; Τι είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο στα άκρα και τους γύρω του να πέφτουν από τα σύννεφα;

Η μόνη διέξοδος για τον Πολ και η απάντηση στο ερώτημα που διατρέχει το βιβλίο είναι οι αναμνήσεις του. Σε μια ανασκόπηση, που ξεκινάει από τον έρωτα ενός Δανού πάστορα και μιας Γαλλίδας που διαφεντεύει έναν κινηματογράφο της πρωτοπορίας, παρακολουθούμε τον Πολ να μεγαλώνει, ενώ γύρω του περνάνε ψαράδες από τη Δανία, εκκλησιαστικά όργανα, ορυχεία με αμίαντο, υδροπλάνα, τοπία του Καναδά, στοιχήματα στον ιππόδρομο, απώλειες πίστης και ανθρώπων, ο έρωτας, ο θάνατος, αλλά και η καθημερινότητα της φυλακής.

Με χιούμορ και λεπτό σαρκασμό, ο Ντυμπουά δημιουργεί ένα ευανάγνωστο μυθιστόρημα για τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου, για όλα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που χτίζουν την προσωπική ταυτότητα, την ανοχή, την υπομονή, την ανθρωπιά, αλλά και το πώς όλα μπορούν να ανατραπούν. Με στρωτή γραφή, χιούμορ και λεπτή ειρωνεία, πληθωρικές περιγραφές, ο Ντυμπουά κατορθώνει και αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τη ζωή ενός καθημερινού ανθρώπου, τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά του, και μας κάνει να κοιταχτούμε ξανά στον καθρέφτη της καραντίνας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή