Το 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

Το 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφορεί με την «Κ» της επόμενης Κυριακής το τρίτο βιβλίο της εκδοτικής σειράς «1821: Με την πένα των πρωταγωνιστών». Πρόκειται για το βιβλίο του Ηλία Φωτεινού «Οι άθλοι της εν Βλαχία Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 έτος», το οποίο περιγράφει την εξέγερση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Το βιβλίο προλογίζει και υποστηρίζει με κατατοπιστικά σχόλια ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκουρος καθηγητής στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την «επανάσταση πριν από την Επανάσταση», ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο ρόλος του οποίου έχει συζητηθεί αρκετά. Αναζητώντας απαντήσεις, ο Γεώργιος Λάιος ερεύνησε τα Κρατικά Αρχεία της Βιέννης και το 1955 έφερε στο φως σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα που αφορούσαν τον πρίγκιπα. Ορισμένα από αυτά δημοσιεύθηκαν στην «Κ» τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1955, «ως ελάχιστη συμβολή», όπως έγραφε ο Γ. Λάιος, «στην ακριβή γνώση και εκτίμηση των εθνικών μορφών των Υψηλαντών του 1821 – χωρίς σκιές, χωρίς ψιμύθια» και ως υπενθύμιση «της υποθήκης που μας άφησε ο Σολωμός: Το έθνος οφείλει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».

Το πρώτο κείμενο που δημοσιεύθηκε ήταν μια άγνωστη μέχρι τότε προκήρυξη την οποία απηύθυνε προς τους κατοίκους της Βλαχίας ο Υψηλάντης από το Τεργοβίστι (σήμερα Ταργκόβιστε, στη Ρουμανία), στις 10 Απριλίου 1821. Σε αυτήν εκθέτει τα πολιτικά του πιστεύω, καλώντας τους να τα υιοθετήσουν, εμπλουτίζοντάς τα ή τροποποιώντας τα με τις δικές τους παραδόσεις. «Το σημαντικό αυτό δοκουμέντο», γράφει ο Λάιος, φανερώνει «τα συνταγματικά και φιλελεύθερα φρονήματα που μπορούσε να περιμένει κανείς από έναν προοδευτικό Ελληνα της εποχής, όχι όμως από έναν πρίγκιπα Φαναριώτη».

«Η επιθυμία των αδελφών μου ομογενών και των δικαιωμάτων μας η ιερότης», αναφέρει η προκήρυξη, «ωδήγησαν εμέ και τους μετ’ εμέ έως εις τας πύλας της Δακικής Μητροπόλεως. Ηδη δεν περιμένομεν ειμή την επιθυμητήν στιγμήν, του να μεταβώμεν εις το έδαφος της αγαπημένης μας Πατρίδος. Η στιγμή αύτη εγγίζει, εν τοσούτω δυνάμεθα να μην ευχώμεθα εκ καρδίας και εν ειλικρινεία όλα τα αγαθά εις την φιλόξενον εκείνην γην, ήτις πολλούς εξ ημών και περιέθαλψε και έθρεψε και εν καιρώ ανάγκης υπερησπίσθη προσφέρουσα τους κόλπους της ως άσυλον;

»Οποίαν δε άλλην ανωτέραν ευδαιμονίαν ημπορούμε να σας ευχώμεθα, ειμή την μόνην και αληθινήν της ευνομίας και του πολιτισμού, εκείνην λέγω διά την απόλαυσιν της οποίας τρέχομεν και ημείς να θυσιασθώμεν; Αλλά διά να ανεγερθή εν πολιτικόν κτίριον, χρεία βάσεων στερεών και ακλονήτων, επιστηριζομένων εις την ακριβή διατήρησιν της ηθικής του Ιερού Ευαγγελίου. Αυτάς, φίλοι Δάκες! όσοι είσθε ερασταί της ευδαιμονίας και της δόξης της Πατρίδος σας ζητήσατε την σήμερον να στήσητε. Ιδού δε κατά την εμήν ιδέαν τα θεμέλια, εις τα οποία πρέπει να επαναπαύητε η μέλλουσα πολιτική σας νομοθεσία, διά να ιδήτε μίαν ημέραν ανατέλλοντα και τον φωτεινόν αστέρα της δακικής ευδαιμονίας της Πατρίδος σας:

Το 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες-1

Ο τρίτος τόμος της εκδοτικής σειράς «1821: Με την πένα των πρωταγωνιστών» θα κυκλοφορήσει με την «Κ» της επόμενης Κυριακής. Πρόκειται για το βιβλίο του Ηλία Φωτεινού, «Οι άθλοι της εν Βλαχία Ελληνικής Επαναστάσεως το 1821 έτος», όπου περιγράφεται η εξέγερση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

»Η ανωτάτη εξουσία της Δακικής επαρχίας να εμπιστεύηται αείποτε εις τας χείρας ενός εντοπίου και ουδέποτε εις ξένον.

»Η Νομοθετική δύναμις να είναι ξεχωρισμένη από την Εκτελεστικήν και να εμπιστεύηται εις ένα ή δύο νομοθετικά σώματα συνιστάμενα από τας διαφόρους κλάσεις του Δακικού Πολιτεύματος.

»Η Δακική δύναμις να είναι ανεξάρτητος από τας δύο άλλας, την νομοθετικήν και την εκτελεστικήν.

»Οι επίσκοποι του Εθνους να εκλέγωνται από όλας τας κλάσεις των πολιτών.

»Τα δοσίματα να μη διορίζονται άνευ ειδήσεως των επιτρόπων του Εθνους.

»Ο ηγεμών να λαμβάνη ετήσιον προσδιωρισμένον μισθόν και να θεωρήται ως ο πρώτος πολίτης της Επαρχίας.

»Να συστηθώσι σχολεία της αλληλοδιδακτικής μεθόδου και κατ’ αυτήν να διδάσκωνται τα τέκνα όλων των πολιτών.

»Να διοργανισθή εν τακτικόν στράτευμα, διά να επαγρυπνή εις φύλαξιν της Επαρχίας.

»Τοιαύτη είναι η ιδιαιτέρα μου γνώμη. Ο πατριωτισμός, η πολυπειρία και η των τοπικών πραγμάτων γνώσις σας ας αναπληρώση, προσθέση και αφαιρέση όσα κρίνει αρμοδιώτερον εις τας διαθέσεις, επιθυμίας, ήθη και έθιμα του Εθνους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή