ΒΙΒΛΙΟ

Ψηφιακές βιβλιοθήκες

Ψηφιακές βιβλιοθήκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από μεγάλες βιβλιοθήκες σε όλη τη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας, οι συνδρομές των ψηφιακών βιβλιοθηκών αυξήθηκαν έως και 770%. Τα ποσοστά υπολογίστηκαν συγκρίνοντας τη δανειστική δραστηριότητα των προηγούμενων εβδομάδων σε σχέση με εκείνες που ακολούθησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οπως δήλωσε η Εμα Μαριλιάνο, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Βιβλιοθηκών, αυτό είναι απόδειξη ότι, αφενός, τα βιβλία και η ανάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν σωτηρία για πολλούς και, αφετέρου, ότι οι βιβλιοθήκες λειτουργούν ως πόλοι που διασφαλίζουν τη συνοχή της κοινότητας.

Στο μυαλό του Χένρι Κίσινγκερ

Μια νέα βιογραφία για έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ, για τον πολιτικό που κυριάρχησε στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του επί σχεδόν μία δεκαετία, κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική. Ο μακροβιότατος Χένρι Κίσινγκερ, η σκέψη του και η διαμόρφωση των αρχών της περίφημης Realpolitik που εφάρμοσε, παρουσιάζονται διεξοδικά στο βιβλίο «The Inevitability of Tragedy: Henry Kissinger and His World». Συγγραφέας του είναι ο Χάρι Γκιούεν, επί 30 χρόνια κριτικός λογοτεχνίας στο περιοδικό Book Review, ο οποίος στο έργο του προσεγγίζει τον Κίσινγκερ ως «φιλόσοφο των διεθνών σχέσεων, που έχει πολλά να μας διδάξει για το πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος».

Νέος «Αγώνας πείνας»

Eνα ακόμη μυθιστόρημα θα προστεθεί σύντομα στην πολύ επιτυχημένη τριλογία «Hunger Games» της Αμερικανίδας συγγραφέως Σούζαν Κόλινς. Το «Τhe Ballad of Songbirds and Snakes» πρόκειται να κυκλοφορήσει διεθνώς στις 19 Μαΐου και μας μεταφέρει στο δέκατο έτος των «Παιχνιδιών πείνας». Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, που ήδη έχει γίνει γνωστό από τη συγγραφέα, παρακολουθούμε τον 18χρονο Coriolanus Snow –μελλοντικό πρόεδρο της Panem– να προετοιμάζεται ώστε να παρευρεθεί στην τελετή όπου οι διαγωνιζόμενοι (τα «αφιερώματα») επιλέγονται και όπου θα κριθεί ποιοι είναι εκείνοι που θα αγωνιστούν στο 10ο ετήσιο Hunger Games.