«Ανθρωπος», ένα πνευματικό περιοδικό

«Ανθρωπος», ένα πνευματικό περιοδικό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέματα ηθικής και ευθύνης, θέματα δηλαδή εξαιρετικά επίκαιρα σε αυτές ακριβώς τις ημέρες της πανδημίας, θέματα που παραμένουν βεβαίως διαχρονικά κομβικά στην ιστορία του πολιτισμού, διατρέχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ύλη ενός νέου περιοδικού, που έχει τον εξαίρετο τίτλο «Ανθρωπος». Εξαρχής δηλώνονται, μέσω του τίτλου, η προσήλωση στο πρόσωπο (και όχι στο άτομο), στις θεωρίες προσέγγισής του και η ενσυνείδητη απόσταση από τη μαζική κουλτούρα που αποθαρρύνει την επαφή με τις ανθρωπιστικές σπουδές αν δεν την εχθρεύεται κιόλας.

Η άφιξη ενός νέου πνευματικού περιοδικού είναι ένα ευπρόσδεκτο, και οριακά αναπάντεχο, εκδοτικό γεγονός. Εκδότης και διευθυντής είναι ο Μιχάλης Πάγκαλος και εκδοτικός οίκος ο «Αρμός». Αρχικά, ο «Ανθρωπος» θα εκδίδεται τρεις φορές τον χρόνο και το πρώτο τεύχος δείχνει υψηλή στάθμη φιλοδοξίας, καθώς περιέχει μικρό αφιέρωμα σε δύο ισχυρές μορφές της γαλλικής φιλοσοφίας της Σιμόν Βέιλ (1909-1943) και του Εμμανουήλ Λεβινάς (1906-1995), με νέα κείμενα από τους Μαρία Καλλέργη, Χρύσανθο Κωνσταντίνου, Σταύρο Σιδηρόπουλο, Αννα Καλλανδράνη και Μιχάλη Πάγκαλο.

«Ο “Ανθρωπος” θέλει να αναδείξει και να συζητήσει ζητήματα και ερωτήματα που άπτονται της φιλοσοφίας, της θεολογίας, της φιλολογίας, της λογοτεχνίας και των άλλων τεχνών, αλλά και ηθικά προβλήματα με ευρύτερη σημασία», γράφει στο εκδοτικό σημείωμα ο Μιχάλης Πάγκαλος. «Θέλει να είναι περιοδικό σκέψης και προβληματισμού αλλά και διαλόγου. Η ζωή των ιδεών μας ενδιαφέρει. Αντίθετα από τον πνευματικό επαρχιωτισμό που έχει κατακλύσει τα πάντα, θέλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση της συνάντησης με τα μεγάλα ευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεύματα και έργα».

Στο πρώτο τεύχος κείμενα για τον Κίρκεγκορ (Μιχαέλλα Καλλιανιώτη), τον Σπινόζα (Δημήτρης Γαλάνης), τα ονόματα και τους όρους της θεολογίας (Βασίλης Αντωνόπουλος) αλλά και η ενότητα για βιβλία, γράμματα και τέχνες, με ποιήματα του Δημήτρη Κοσμόπουλου (δικά του και μετάφραση του Τόμας Ντίλαν), του Δαυίδ Μπάκα (ιδιαίτερο το «Αληθινά Πανηγύρια»), του Δημήτρη Βλαχοδήμου, ανάλυση του Λάμπη Καψετάκη, η μελέτη του Βασίλη Μακρύδημα για τον ανεκπλήρωτο διάλογο Παπατσώνη-Θεοτοκά με φόντο τον χριστιανισμό, η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούγερα για τον Σταύρο Ζουμπουλάκη και διηγήματα του Μιχάλη Μακρόπουλου και της Ελένης Στελλάτου. Βιβλιοκρισίες συμπληρώνουν την ύλη. Καλή αρχή για τον «Ανθρωπο»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή