ΒΙΒΛΙΟ

Ο Γαλαξίας και η περίοδος του μετανθρώπου

o-galaxias-kai-i-periodos-toy-metanthropoy-2377353

MARTIN REES
Περί του μέλλοντός μας. Προοπτικές
για την ανθρωπότητα
μτφρ. Κων. Σίμος –
Αλ. Μάμαλης
εκδ. Κάτοπτρο, 2020
σελ. 218

Απόσπασμα από το κεφάλαιο: «Η ανθρωπότητα από κοσμική σκοπιά»:

Το ηλιακό μας σύστημα μόλις που διανύει τη μέση ηλικία του, και αν ο άνθρωπος αποφύγει την αυτοκαταστροφή του στη διάρκεια του επόμενου αιώνα, η περίοδος του μετανθρώπου θα βρίσκεται προ των πυλών. Από τη Γη, η νοημοσύνη θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλο τον Γαλαξία, εξελισσόμενη σε μια σφύζουσα πολυπλοκότητα πέρα από οτιδήποτε μπορούμε σήμερα να διανοηθούμε.

Τότε, ο μικροσκοπικός πλανήτης μας –η αχνογάλανη κουκκίδα που πλέει στο Διάστημα– θα αποτελούσε τον σημαντικότερο τόπο στην ολότητα του Σύμπαντος.

Ούτως ή άλλως, το κοσμικό μας ενδιαίτημα –αυτός ο αχανής ουράνιος θόλος γεμάτος άστρα και γαλαξίες– μοιάζει λίκνο «σχεδιασμένο» ή «ρυθμισμένο» για τη ζωή. Από μια απλή «μεγάλη έκρηξη», πήγασε η εκπληκτική πολυπλοκότητα που οδήγησε στην ανάδυσή μας.

Ακόμη και αν είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν, μπορεί να μην αντιπροσωπεύουμε το αποκορύφωμα αυτής της «ορμής» προς την πολυπλοκότητα και τη συνειδητότητα. Αυτό μας λέει κάτι πολύ εμβριθές για τους νόμους της φύσης – και μας παρακινεί σε μια σύντομη παρέκβαση, στα επόμενα κεφάλαια, προς ευρύτερους χωροχρονικούς ορίζοντες που δύνανται να διανοηθούν οι κοσμολόγοι.