Βετεράνος κατάσκοπος σε «υπαρξιακή» περιδίνηση

Βετεράνος κατάσκοπος σε «υπαρξιακή» περιδίνηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ

Ενας έντιμος άνθρωπος

μτφρ. Μαρία Παπανδρέου

εκδ. Bell

Ο Τζον Λε Καρέ(1931-) μπορεί να βρίσκεται στη δύση του βίου του, εξακολουθεί ωστόσο να γράφει, αποδεικνύοντας ότι ο χρόνος δεν τον έχει παροπλίσει ούτε ο ίδιος περιορίζεται ικανοποιημένος στις επιτυχίες του παρελθόντος, με έργα όπως «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963), «Ο ράφτης του Παναμά» (1996), «Ο επίμονος κηπουρός» (2001) και πολλά άλλα, που έχουν πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Σμάιλι, τα οποία σημάδεψαν το είδος που ασχολείται με θέματα κατασκοπείας. Αλλωστε και ο ίδιος υπηρέτησε στις μυστικές υπηρεσίας του Η.Β. και γνώριζε πολύ καλά τη λειτουργία αυτών των υπηρεσιών και τα μυστικά τους. Οι γνώσεις του αυτές, αλλά και η άνεση στην αφήγηση, συνετέλεσαν κατά πολύ στην επιτυχία των ιστοριών του, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονταν με τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε δύο πόλους, τον δυτικό ελεύθερο κόσμο και τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Τι θα μπορούσε να γράψει σήμερα ένας συγγραφέας, όταν ο κόσμος έχει αλλάξει και δεν ισχύουν τα δεδομένα του Ψυχρού Πολέμου; Αφού ασχολήθηκε με θέματα που απασχολούν τη Μαύρη Ηπειρο, όπως αυτό της εκμετάλλευσης χωρών της από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, και την αυτοβιογραφία του, o Τζον Λε Καρέ στρέφεται σε κάτι που γνωρίζει πολύ καλά, την τέχνη της κατασκοπείας και στην τρέχουσα πολιτικοοικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, αλλά και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Και παίρνοντας ως αφορμή την «υπαρξιακή» περιδίνηση ενός βετεράνου κατασκόπου, που επέστρεψε στην έδρα του έπειτα από πολλά χρόνια εργασίας σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, με χιούμορ και κυνισμό σχολιάζει τα τρέχοντα, το Brexit, τους πολιτικούς του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος, μεταδίδει τον παλμό του απλού Βρετανού πολίτη, τον διχασμό μιας χώρας που μετεωρίζεται ανάμεσα αχαρτογράφητα νερά και στο γνωστό και δεδομένο, καθώς και την εξάρτισή της από πολιτικούς όπως ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μέσω των τελευταίων αναλαμπών του βετεράνου κατασκόπου, που λύνει μια «παρεξήγηση», περιγράφεται ένα πολύπλοκο σύστημα που ζει και αναπτύσσεται κάτω και πίσω από τα επίσημα πολιτικά πρόσωπα, δίδεται η ταυτότητα ενός συστήματος, η επιβίωση και το κύρος του οποίου εξαρτώνται από την ανταπόκριση που έχουν οι αποφάσεις των πολιτικών και ο αντίκτυπός τους στους συμμάχους και μη. Ο «έντιμος άνθρωπος», που δεν θέλει να παραδεχθεί ότι έχει φτάσει το τέλος της καριέρας του, όπως συμβαίνει και με όλους τους δραστήριους τύπους, άλλωστε, ακολουθεί τις υπόγειες διαδρομές εκείνων που με τις πράξεις τους επηρεάζουν το πολιτικό γίγνεσθαι, βάζοντας συχνά τον εαυτό τους σε κίνδυνο, ακόμη και σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο.

Η γραφή του μετρ του είδους είναι απολαυστική και μέχρι την τελευταία σελίδα κρατάει τον αναγνώστη σε εγρήγορση, καθώς του προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα του σύγχρονου κόσμου, με απλά υλικά, τα οποία επιβεβαιώνουν τις αποτυχίες και την οριστική συρρίκνωση των πρώην αυτοκρατοριών, ενώ ταυτοχρόνως βάζουν τη σφραγίδα στις σχέσεις των κρατών που φαινομενικά βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή