Το Μητρώο Καλλιτεχνών δεν αγαπάει την ποίηση

Το Μητρώο Καλλιτεχνών δεν αγαπάει την ποίηση

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει βραβευθεί με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του 2018 για το έργο της «Η επιστροφή των νεκρών» (εκδ. Πόλις), έχει γράψει ακόμη δύο ποιητικές συλλογές («Αστικά ερείπια» και «Λονδίνο-Ιστανμπούλ»), έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα, θα υποστήριζε κανείς με ασφάλεια ότι η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη είναι ποιήτρια με τη βούλα. Οχι όμως για το Μητρώο Καλλιτεχνών των υπουργείων Πολιτισμού και Εργασίας. Η κ. Γλυνιαδάκη αφηγείται στην «Κ» την περιπέτειά της με το ηλεκτρονικό σύστημα που επέμενε να μην αποδέχεται την ιδιότητά της παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της.

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον διαχειριστή της σελίδας, όπως έλεγε το μήνυμα που έβγαινε στην οθόνη μου. Βρήκα μια διεύθυνση mail, έστειλα, μου απάντησαν ότι δεν είναι αρμόδιοι, μου έδωσαν μια άλλη διεύθυνση στο υπουργείο Εργασίας, έστειλα δεν απάντησαν ποτέ», μας λέει. Επικοινώνησε έπειτα με το υπουργείο Πολιτισμού για να λάβει την απάντηση ότι «από Δευτέρα» θα προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα.

Το Μητρώο Καλλιτεχνών εντοπίζει τα στοιχεία του καλλιτέχνη μέσω του Τaxisnet και έπειτα ζητάει από τον ενδιαφερόμενο να προσδιορίσει την ιδιότητά του σε δύο περιπτώσεις: είτε ως πτυχιούχος ΑΕΙ με δύο χρόνια εμπειρία στο αντικείμενό του ή χωρίς τη δήλωση πτυχίου και μόνο με τέσσερα χρόνια εμπειρίας. Από εκεί και μετά για αρκετούς αρχίζουν τα δύσκολα.

Δεν είναι πάντως μόνο η ποίηση που δεν βρίσκει το δίκιο της. Η βραβευμένη συγγραφέας Κάλλια Παπαδάκη αντιμετώπισε και εκείνη προβλήματα με την εγγραφή της στο μητρώο. «Αρχικά δεν μπορούσα να δηλώσω το πτυχίο μου, οπότε διάλεξα την επιλογή των τεσσάρων ετών εμπειρίας. Πάτησα υποβολή ως συγγραφέας αλλά το σύστημα με πέταξε έξω», μας λέει. Αφού προσπάθησε να «πείσει» εκ νέου το μητρώο για τη συγγραφική της ιδιότητα μετά, λέει, έγινε πιο δημιουργική. «Αποφάσισα να δηλώσω λογοτέχνης, έπειτα μυθιστοριογράφος και πάλι τίποτα. Ευτυχώς δέχθηκε το πεζογράφος και έτσι δεν πάτησα το σεναριογράφος που σκεφτόμουν να δοκιμάσω μετά».

Αρκετοί καλλιτέχνες αντιμετώπισαν προβλήματα με τις δηλώσεις των ιδιοτήτων τους, ενώ σε αδιέξοδο βρέθηκαν όσοι είχαν διπλή ιδιότητα, όπως αυτή του συγγραφέα και του μεταφραστή ή περισσότερες, όπως οι σκηνοθέτες που απασχολούνται παράλληλα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. «Καταλαβαίνω ότι δεν γίνεται να είναι όλα έτοιμα μέσα σε 2, 3 μέρες αλλά θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί», σημειώνει η κ. Παπαδάκη.

Σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το ΥΠΠΟ επισημαίνει ότι έχουν εντοπιστεί «ελλείψεις και αρρυθμίες στη διατύπωση επαγγελματικών κλάδων και ειδικοτήτων» και θα προχωρήσει από κοινού με το υπουργείο Εργασίας σε συμπληρώσεις και διορθώσεις. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ακολούθησαν την Στατιστική Ταξινόμηση των Επαγγελμάτων (ΣΤΕΠ-92), η οποία βασίζεται στη διάρθρωση της Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης των Επαγγελμάτων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι καλλιτέχνες έχουν εντοπίσει προβλήματα μπορούν να στείλουν το μήνυμά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ώστε να επικαιροποιηθεί ο σχετικός κατάλογος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή