ΒΙΒΛΙΟ

Στους φόβους μου απαντώ με το «παρών» μου

stoys-fovoys-moy-apanto-me-to-paron-moy-2381165

Γράφει ο Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, στο βιβλίο GROW – Ιστορίες Management & Ηγεσίας, εκδ. Διόπτρα

Ερχόµαστε από µια χώρα µικρή. «Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο» –κατά τον Νοµπελίστα ποιητή µας Γεώργιο Σεφέρη– «που δεν έχει άλλο αγαθό, παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου». Ωστόσο, βαθιά ριζωµένη στην παράδοση του λαού αυτού είναι η αγάπη του για την ανθρωπιά και το αίσθηµα της δικαιοσύνης. Έχει ενδιαφέρον να σηµειώσουµε εδώ ότι η πολιτιστική αλλά και πνευµατική µας αυτή παράδοση, καθώς εξελίσσεται µέσα στην Ιστορία, υπερβαίνει και αυτή την έννοια της µεσότητας, δηλαδή, του µέτρου του Αριστοτέλη, ως την ύψιστη ανθρώπινη αρετή και εκτινάσσεται στη χριστιανική ακρότητα της αγάπης άνευ όρων, στο «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν», στο «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον».

Αυτή η αγάπη και τα βιώµατά µου µε οδήγησαν να διώξω τον φόβο και τον όποιο ενδοιασµό είχα ως νεαρός κληρικός πριν από 22 χρόνια, όταν και τοποθετήθηκα στον Άγιο Γεώργιο Ακαδηµίας Πλάτωνος, και να ανοιχτώ προς τα παιδιά που κινδύνευαν, προς τα «παραβατικά» παιδιά, όπως τα αποκαλούσαν οι άλλοι. Όλοι τα έβλεπαν επιφανειακά, ως καταδικασµένα, εγώ όµως τα έβλεπα όχι όπως ήταν, αλλά τι θα µπορούσαν να γίνουν µε αγάπη, στήριξη και σωστή καθοδήγηση. Τα έβλεπαν σαν κάρβουνα που δεν χρησίµευαν πουθενά και εγώ σαν ακατέργαστα διαµάντια, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.

Αυτό που κάνει κάποιον ηγέτη είναι να παίρνει το ρίσκο και να πιστεύει στο εγχείρηµά του, όσο δύσκολο και να είναι.

Θα µπορούσα να αναφέρω πως όλη η ιστορία και η πορεία της Κιβωτού του Κόσµου είναι µια νίκη της αγάπης, της προσφοράς, της θυσίας και της αφοσίωσης απέναντι στον φόβο, στην αβεβαιότητα και στις αντίξοες συνθήκες.

Γνώριζα πως έµπαινα σε έναν επίπονο και δύσκολο αγώνα, αλλά η πίστη µου στον Θεό και τον συνάνθρωπο µε έκανε να συνεχίσω και να επιµείνω µε υποµονή στις δύσκολες στιγµές. Αν κάνει κάποιος την αρχή στην αγάπη, τότε χιλιάδες θα ακολουθήσουν. Έτσι συνέβη και µε εµένα και την Κιβωτό, σήµερα και µετά από 22 χρόνια χάρη στην ευλογία του Θεού και την αγάπη του κόσµου, που µε ακολούθησαν και µας ακολουθούν, ώστε να δηµιουργηθεί όλο αυτό το οικοδόµηµα.

Δεν θα είχε συµβεί τίποτε απ’ όλα αυτά, αν κάθε φορά στις δυσκολίες τα παρατούσα. Μέσα στην κρίση, πέρα από κάθε λογική που έλεγε πως θα µπορούσα να ανοίξω παραρτήµατα ανά την Ελλάδα στην ακριτική Πωγωνιανή, στην Κόνιτσα, στη Χίο και στον Βόλο, η επιµονή και η αγάπη για τα παιδιά ήταν αυτή που έκανε το υπέρλογο, και κάθε τέτοιο άνοιγµα στεφόταν µε επιτυχία – παράγοντας και έργο.

Στο ερώτηµα λοιπόν φόβος ή αγάπη απαντώ, παρών. Στους φόβους µου απαντώ µε το «παρών» µου. Καθαρό και απαλλαγµένο απ’ αυτόν.

Ανήκω στη µαχόµενη Εκκλησία, στον κλήρο της πρώτης γραµµής, των χαρακωµάτων της κοινωνίας µας και θα µάχοµαι για την υπεράσπιση και ενδυνάµωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και ανάγκη. Να καθοδηγώ τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα µας και µας ακολουθούν, να αποτελούν µια µικρή Κιβωτό, να γίνουν ενεργοί πολίτες στην κοινωνία µας και σιγά σιγά να την αλλάξουµε προς το καλύτερο.

Στην κοινωνία µας και τώρα υπάρχει κρίση, όχι µόνο οικονοµική. Υπάρχει κρίση ηθική θα έλεγα, κρίση αξιών. Και εάν θέλουµε να βελτιώσουµε την κοινωνία µας, να την οµορφύνουµε, θα πρέπει ο καθένας να ξεκινήσει από τον εαυτό του. Όταν ο καθένας µας πάρει τη σωστή θέση που του αναλογεί στο παζλ (της οικογένειας, της εργασίας και της κοινωνίας), τότε όλη η εικόνα θα αλλάξει. Όταν ο καθένας µας ανάψει το κεράκι της αγάπης του θα διώξει το σκοτάδι και δεν θα το καταριέται απλώς.

Εν κατακλείδι και στον τοµέα της ηγεσίας, της διοίκησης και της ανάπτυξης το µυστικό της επιτυχίας είναι η πίστη στους στόχους που βάζουµε και η αγάπη και η θυσία του ηγέτη που µπορούν να χρησιµοποιηθούν για να διώχνουν κάθε εµπόδιο που παρουσιάζεται.

Επίσης, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οµάδας, στην αγαστή συνεργασία και στη δηµιουργία σχέσεων εµπιστοσύνης µεταξύ των µελών της. Έτσι χτίζεται η φιλοσοφία της οικογένειας στην οµάδα εργασίας και η στάση αυτή παράγει εν πρώτοις υγιείς σχέσεις στον ηγέτη και στα µέλη της οµάδας του, ενισχύοντας την αίσθηση του ανήκειν στα µέλη της, που δυνητικά θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων, στην υγιή και αειφόρο ανάπτυξη, όπως η ελιά που εικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου, η οποία παράγει καρπούς στο διηνεκές…

stoys-fovoys-moy-apanto-me-to-paron-moy0

Για πρώτη φορά στο βιβλίο Grow – Ιστορίες Management & Ηγεσίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, άνθρωποι σε καίριες θέσεις ευθύνης από τον χώρο κορυφαίων Επιχειρήσεων, της Εκπαίδευσης, του Στρατού και της Εκκλησίας συγκεντρώνουν τις απόψεις τους και εξομολογούνται, μέσα από τα βιώματά τους, τις ιστορίες τους για την Ηγεσία, το Management και την Αντιμετώπιση Κρίσεων.

Όλοι οι συμμετέχοντες δίνουν απλόχερα τη γνώση τους όσον αφορά τον τρόπο διοίκησης, την εμπειρία και τη φιλοσοφία ζωής τους, μέσα σε αυτές τις σελίδες, μόνο με το όφελος της ικανοποίησης ότι ίσως κάποιος, κάποτε, πάρει κάτι χρήσιμο από τούτο το βιβλίο.

Τα έσοδα των συγγραφέων και των συμμετεχόντων θα διατεθούν στις φιλανθρωπικές οργανώσεις Το Χαμόγελο του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS, Κιβωτός του Κόσμου και Άλμα Ζωής.