ΒΙΒΛΙΟ

Ζωή γεμάτη ρωγμές, ευθύνες, χαρές

zoi-gemati-rogmes-eythynes-chares-2382709

ΦΟΙΒΟΣ Ι. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Μια ζωή γεμάτη
εκδ. Καστανιώτη, σελ. 540

«Μια σφαίρα βρήκε τον πατέρα μου στην αριστερή ωμοπλάτη, κατάκαρδα, και εκεί τελείωσε η ζωή του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου σε ηλικία μόλις 41 ετών. Ηταν 11 Μαΐου του 1944». Οταν οι Γερμανοί σκότωσαν τον πατέρα του Γιάννη στα βουνά της νότιας πλευράς της Σητείας λίγο πριν από την απελευθέρωση, ο Φοίβος Ιωαννίδης ήταν 8 ετών. Διαβάζω την αφήγησή του για εκείνη τη μέρα που η μητέρα του έλαβε το κακό μαντάτο.

«Της εξήγησαν ότι ο νεκρός πατέρας κείτονταν ακόμη άταφος, στο βουνό πίσω από το χωριό. Ξεκίνησε η πομπή με τα γαϊδουράκια. Μπροστά πήγαινε για να μας οδηγεί κάποιος που ήξερε το μονοπάτι, πίσω η μητέρα μου πάνω σε μουλάρι που το χαλινάρι του κρατούσε ο κουμπάρος πεζοπορώντας και μετά σε άλλο γαϊδουράκι εγώ με την αδελφή μου Ελευθερία-Λύντια και ακολουθούσαν μερικοί χωριανοί. Οταν φτάσαμε στο σημείο που είχε πέσει νεκρός ο πατέρας μου και αντικρίσαμε το πτώμα του ακούστηκαν κραυγές και θρήνοι, ενώ θυμάμαι τη μητέρα μου να πέφτει επάνω στον νεκρό και να τον φιλά».

Οι καθοριστικές στιγμές στη ζωή του Φοίβου Ιωαννίδη είναι αμέτρητες. Ισως γι’ αυτό επέλεξε να δώσει στο βιβλίο του έναν απλό αλλά απολύτως αντιπροσωπευτικό τίτλο: «Γεμάτη ζωή»· γεμάτη ρωγμές, απώλειες και συγκινήσεις, δύσκολους αποχαιρετισμούς και αποφάσεις, στιγμές περηφάνιας και μεγάλης ευθύνης, χαράς.

Οι 540 σελίδες του βιβλίου φαίνονται λίγες μπροστά σε όλα όσα αφηγείται ο 84χρονος σήμερα Φ. Ιωαννίδης –δικηγόρος, ηγετικό στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα στην Κρήτη, βουλευτής, διοικητής του ΙΚΑ, υφυπουργός–, ξεδιπλώνοντας παράλληλα με την προσωπική και οικογενειακή του ιστορία κι αυτήν της Ελλάδας από τον Μεσοπόλεμο ώς τις αρχές του 21ου αιώνα.

zoi-gemati-rogmes-eythynes-chares0
Το βιβλίο ρίχνει φως σε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Εν αρχή ην οι γεννήτορες. Ο πατέρας του Γιάννης, από τις Λιθίνες Σητείας, δικηγόρος αλλά κυρίως φλογερός πατριώτης, αντιστασιακός και δημοκράτης που πλήρωσε με μία σφαίρα στην καρδιά τη δράση του, και η μητέρα του Αριστέα Περάκη από το Ηράκλειο, ανήσυχο πνεύμα και με πάθος για τα γράμματα, ήταν οι άνθρωποι που τον σημάδεψαν με το προοδευτικό πνεύμα και την εντιμότητά τους. Παλαιάς κοπής Ελληνες, από σπάνιο «μέταλλο», άφησαν στα παιδιά τους ανεκτίμητη κληρονομιά. Η χήρα μάνα κατάφερε να τα σπουδάσει και τα τέσσερα.

Ο Φοίβος σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και μαζί με τα φοιτητικά χρόνια, τις κρασοκατανύξεις στις ταβέρνες, τα ξενύχτια στα μπουζούκια, τη χαρτοπαιξία και τις γυναίκες, ήρθε και η πολιτική στράτευση, σύντομα σε ηγετική θέση στην ΕΔΗΝ αλλά και πλάι στον «γέρο της Δημοκρατίας».

Το βιβλίο του Φοίβου Ιωαννίδη εκτός από ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα είναι και πολύτιμη μαρτυρία, καθώς ρίχνει φως σε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας. Η δολοφονία Λαμπράκη, η εκλογική νίκη της Ενωσης Κέντρου, ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, η δικτατορία και οι φυλακές της Αίγινας όπου πήγε ως πολιτικός κρατούμενος, οι μέρες που περνούσαν όπως στο ποίημα του Καβάφη, «τη μία μονότονη ημέρα, άλλη μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί», η μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού, η αποφυλάκιση.

Οι πολιτικές περιπέτειες στη Μεταπολίτευση καλύπτουν μεγάλο μέρος του βιβλίου. Το σαρωτικό κύμα του ΠΑΣΟΚ, τα «όχι» που είπε, οι πολιτικοί αντίπαλοι, οι εκλογικές μάχες, η ανάληψη της θέσης διοικητή στο ΙΚΑ. «Σηκώνω το τηλέφωνο και ακούω τη φωνή του υπουργού Γ. Α. Μαγκάκη: – Πού είσαι, ρε Φοίβο; Σε ψάχνω από χτες το βράδυ. Ο πρωθυπουργός (Ανδρέας Παπανδρέου) θέλει να αναλάβεις τη διοίκηση του ΙΚΑ. Πρόσεξε μην αρνηθείς και πάλι”». Στη θέση αυτή ο Ιωαννίδης έμεινε μέχρι το 1989 όταν και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής στον νομό Λασιθίου. Η συνέχεια της πορείας του είχε ακόμη μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης. Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση Παπανδρέου, υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας στην κυβέρνηση Σημίτη, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πάλι στην κυβέρνηση Σημίτη, πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ.ά.

«Μια ζωή γεμάτη» λοιπόν με προσωπικότητες από την πολιτική και την τέχνη, από την Μπέλου μέχρι τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Ελύτη, με τους συγκρατούμενους, τους συναγωνιστές, τους συνοδοιπόρους του, κυρίως, με την αγαπημένη του γυναίκα Μαριώ που δυστυχώς έφυγε νωρίς από κοντά του ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια και τα δυο τους παιδιά: Τον Γιάννη και τη Μυρτώ, «ηθικούς αυτουργούς» πίσω απ’ αυτό το περιπετειώδες ανάγνωσμα.