500 λέξεις με τον Νίκο Ζ. Κομνηνό

500 λέξεις με τον Νίκο Ζ. Κομνηνό

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Ζ. Κομνηνός δραστηριοποιείται στη διοίκηση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Εχει ζήσει πολλά χρόνια στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με υπόβαθρο τις σπουδές του στην ψυχολογία, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην επιχειρηματικότητα, εμπνέεται αλλά και ανησυχεί για τις αλλαγές που επέρχονται στη ζωή μας από την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες αιχμής. Αρκετούς μήνες πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός, ολοκλήρωσε τη «Σπίθα», ένα τεχνολογικό θρίλερ με έντονες οικολογικές ανησυχίες (εκδ. Καστανιώτης), στο οποίο περιγράφεται μια πανδημία ακριβώς σαν αυτή που ζούμε σήμερα.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«To Σμήνος» του Φρανκ Σέτσινγκ: το απόλυτο οικολογικό θρίλερ.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Η Κάτνις Εβερντιν, στην τριλογία «Αγώνες Πείνας» της Σούζαν Κόλινς: εξελίσσεται σε ηγέτιδα της επανάστασης, παραμένοντας, όμως, πιστή στις αξίες της χωρίς να τη διαφθείρει η εξουσία.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Τζορτζ Οργουελ, τον Μάικλ Κράιτον, τον Γιουβάλ Νώε Χαράρι. Ενδιαφέρον, πάντως, θα είχε αν στο δείπνο ήταν καλεσμένοι και ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι, «επιταχυντές» του μέλλοντος, όπως οι Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Μπιλ Γκέιτς, Ελον Μασκ και, γιατί όχι, ο Στιβ Τζομπς.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι σχεδόν όλα από όσα θεωρούμε χειροπιαστά, ως ανθρώπινο είδος, είναι προϊόντα δικής μας επινόησης. Ο Χαράρι, στη τριλογία του, αποδομεί βασικές παραδοχές μας, όπως, ας πούμε, τον γεωγραφικό καταμερισμό του πλανήτη.

Το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Το έπος «Κάιν και Αβελ» του Τζέφρι Αρτσερ, ένα μυθιστόρημα με πολλές περιπετειώδεις πτυχές και με μια ανατροπή στο τέλος, που θα χαρακτήριζα μητέρα όλων των ανατροπών.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα συστατικά ενός καλού μυθιστορήματος;

Στις περιπέτειες και τα θρίλερ, απαραίτητο συστατικό είναι πρώτα η ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη δομή των χαρακτήρων. Ακολουθεί η πλοκή, δηλαδή, η ευρηματικότητα των εμποδίων που αντιτίθενται στην επιδίωξη των στόχων τους, καθώς και ο χρόνος που πάντα μετράει αντίστροφα.

Γράψατε για έναν θανατηφόρο ιό πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός. Πώς επιλέξατε αυτό το θέμα;

Ο ιός στη «Σπίθα» επινοήθηκε εξελικτικά της δράσης, για να υποστηρίξει την πλοκή. Το εννοιολογικό πεδίο του μυθιστορήματος στοχεύει σε ευρύτερα όρια, οικολογικά και ηθικά. Σε σχέση με τον ιό, αυτό που απασχολεί είναι από πού προήλθε και γιατί. Πού οδήγησε τελικά η πανδημία;

Και μετά τη «Σπίθα» τι; Μία ακόμα απειλή για την ανθρωπότητα;

Αν και πολλά βιβλία μπορούν να γραφτούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο άμεσο μέλλον, ας μιλήσουμε ξεκάθαρα: Δεν υπάρχει άλλη απειλή μετά την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η οικολογική είναι η τελευταία απειλή της ανθρωπότητας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή