Δέος χωρίς θάμπος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μήπως αυτό δεν ζητάει η εποχή μας; Να μπορείς σ’ αυτό το σκόρπισμα να κρατάς το δικό σου κέντρο», λέει η Αμαλία Μουτούση. Στάθηκα στην εμπειρία της ηθοποιού από την Επίδαυρο και τη διάσημη ταβέρνα του Λεωνίδα –στο βιβλίο του Φώτη Απέργη με τίτλο «Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας», όπου προσωπικότητες από τον χώρο του θεάτρου αφηγούνται άγνωστες ιστορίες γύρω από την ταβέρνα του Λεωνίδα στην Επίδαυρο– γιατί νιώθω την Αμαλία οικεία μου. Πρόκειται για εκείνα τα πρόσωπα με τα οποία συναντιόμαστε στη ζωή και, χωρίς τα ίδια να το γνωρίζουν, αποτυπώνονται στη μνήμη μας και έκτοτε διατρέχουν με το έργο τους, το βλέμμα τους, με τη διαδρομή τους τις επιλογές μας για τα προσωπικά και τα κοινά.

Δεν είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι. Και όλο πια περισσότερο λιγοστεύουν από τον δημόσιο βίο (τέχνες, επιστήμη, πολιτική). Περιορίζονται όχι γιατί η εποχή δεν προσφέρει τις συνθήκες για την ανάδειξη σπουδαίων ανθρώπων, αλλά και γιατί η εποχή απομυθοποιεί τα είδωλα καθώς τα προσφέρει βορά στον πολτό των κοινωνικών δικτύων.

Οπως λέει ένας άλλος καλός μου φίλος, το βάρος των λόγων των άλλων είναι ελαφρύ σε μια εποχή όπου επικρατεί η επιδερμική αναζήτηση της ψυχαγωγίας, το βόλεμα, η εύκολη καταγγελία και ο ξερολισμός αναδεικνύεται σε ύψιστη κοινωνική δεξιότητα!

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο (εκδόθηκε από το σχολείο Ελληνογερμανική Αγωγή), ο αναγνώστης θα χαρεί δεκάδες φωτογραφίες από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και την ταβέρνα του Λεωνίδα. Ολες αναδεικνύουν απλότητα. Χαρακτηριστική εκείνη με τον Νίκο (τον μεγάλο γιο της οικογένειας), τη γυναίκα του Σοφία, την Κάκια (η περίφημη μαγείρισσα-σύζυγος του Λεωνίδα) και τον ίδιο, σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Φρανσουά Μιτεράν. Ο πρόεδρος έφαγε αρνάκι, τζατζίκι και τυρόπιτα.

Ο Φώτης Απέργης λέει «εδώ, στη ταβέρνα του Λεωνίδα, το δέος απέναντι στην καλλιτεχνική πράξη δεν σημαίνει και θάμπος μπροστά στον καλλιτέχνη-σταρ. Εδώ, τέλος, οι άνθρωποι του πολιτισμού έχουν καλύτερη καθημερινότητα, γιατί οι άνθρωποι της καθημερινότητας έχουν πολιτισμό». Μάθημα ζωής για όλους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή