ΒΙΒΛΙΟ

Μια Loggia φέρνει νέο χρώμα στις εκδόσεις

Μια Loggia φέρνει νέο χρώμα στις εκδόσεις

«Ο Μαξ Μπλέχερ έζησε μια ζωή φρικτή», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου «Περιστατικά στο εγγύς εξωπραγματικό» του Ρουμάνου συγγραφέα σε μετάφραση Βίκτορ Ιβάνοβιτς, «στα δεκαεννιά του πολιτογραφήθηκε αμετακλήτως άρρωστος, κάτοικος σανατορίων και πέρασε το υπόλοιπο του βίου του σχεδόν αποκλειστικά σε οριζόντια στάση». Η γραφή του όμως ήταν το «αντιστάθμισμα» και «θρίαμβος» επί της προσωπικής του τραγωδίας.

Το «Σκοτεινό νερό» του Ιταλού Νικολά Πουλιέζε εντάχθηκε το 1978 στις σειρές του εκδοτικού οίκου Einaudi δίπλα στα βιβλία του Μπόρχες και του Χέμινγουεϊ, αλλά ο συγγραφέας αρνείται την επανέκδοσή του. Το βιβλίο κυκλοφορούσε σε φωτοαντίγραφα μέχρι τον θάνατο του Πουλιέζε το 2012. «Το μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα ζει μια δεύτερη ζωή μεταφρασμένο ήδη σε τέσσερις γλώσσες» και στα ελληνικά από την Ευαγγελία Γιάννου.

Οπως και οι παραπάνω συγγραφείς έτσι και ο ποιητής Αλντεν Νόουλαν –που φέρει τον χαρακτηρισμό του «κορυφαίου Καναδού ποιητή του 20ού αιώνα» από τον Αμερικανό ομότεχνό του Ρόμπερτ Μπλάι– και η ανθολογία του «Χαίρομαι που είμαι εδώ» σε μετάφραση Γιάννη Παλαβού, είναι άγνωστοι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό και ο νέος εκδοτικός οίκος Loggia θέλει να κάνει ακριβώς αυτό, να τους συστήσει στα ελληνικά γράμματα.

Οι τρεις παραπάνω εκδόσεις είναι το πρώτο δείγμα γραφής του νεοσύστατου εκδοτικού εγχειρήματος με εισαγωγές και επίμετρο από τους μεταφραστές και συνεργάτες του εκδοτικού οίκου, ενώ ετοιμάζονται ακόμη έξι βιβλία που θα κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά.

«Μας ενδιαφέρουν συγγραφείς που δεν έχουν παρουσια-στεί ξανά στο ελληνικό κοινό. Ο Μπλέχερ για παράδειγμα θεωρείται ένας κλασικός του μοντερνισμού που δεν βρήκε τον δρόμο του στα ελληνικά γράμματα», μας λέει ο ιδρυτής της Loggia Νίκος Κουφάκης. Το κριτήριο του πρωτοεμφανιζόμενου θα ισχύει, με την κυριολεκτική του έννοια, στους Ελληνες συγγραφείς του εκδοτικού οίκου και ένα από τα βιβλία που ετοιμάζονται είναι το «Από το ημερολόγιο – Νίκος Καρούζος» της Εύας Μπέη.

Ηδη, από τα πρώτα βιβλία φαίνεται η διακριτή αισθητική επιλογή του εκδοτικού οίκου να ακολουθήσει την παραδοσιακή τυπογραφία. Τα βιβλία έχουν μονόχρωμο εξώφυλλο και καθαρά, ανάγλυφα, τυπογραφικά στοιχεία τονίζοντας τον τίτλο και τον συγγραφέα. Πράσινο για τα μυθιστορήματα, μοβ για την ποίηση και κίτρινο για τη μικρή φόρμα.