«Εν Τσεπελόβω», ένα περιοδικό πολιτισμικής συνοχής

«Εν Τσεπελόβω», ένα περιοδικό πολιτισμικής συνοχής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεφυλλίζω το «Εν Τσεπελόβω»… Διατηρώ στη μνήμη την επίσκεψή μου σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς Ζαγοροχώρι. Η επαφή μου με κάποιους από τους ανθρώπους του και κυρίως με το αποτύπωμα του τόπου με παρακίνησε να διαβάσω αυτό το έντυπο. Το εκδίδει δύο φορές τον χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου «Αναστάσιος Τσούφλης». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου, αρχιτέκτων Δημήτρης Ιωαννίδης μου επισημαίνει τη σπουδαιότητα του Αναστασίου Τσούφλη (1801-1870) «ήταν μεγάλος  ευεργέτης εκ Τσεπελόβου, μεταξύ άλλων και της Ακαδημίας Αθηνών» και με παραπέμπει σε ένα διαφωτιστικό άρθρο του Ελευθερίου Σκιαδά που υπάρχει και στο Διαδίκτυο, δημοσιευμένο στο περιοδικό «Τα Αθηναΐκά». Το Τσεπέλοβο είναι από μόνο του ένας κόσμος. Ιστορίες και διαδρομές ανοιχτών οριζόντων από τον 18ο και τον 19ο αιώνα, κτίσματα μοναδικής ομορφιάς, γαστρονομία και λαϊκή δημιουργία, λόγια παράδοση και φυσιολατρία, επιστήμες και εκκλησιαστική τέχνη.

Το Τσεπέλοβο είναι μέρος, κέντρο, ακτίνα ενός ευρύτερου δικτύου, αρμολογημένου στην ιδιοσυστασία του ελληνισμού και χρειάζεται να έχει κανείς υπόψη του όλες αυτές τις διαδρομές και τις χαράξεις στον κορμό της ελληνικής χερσονήσου, από τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία προς την Ηπειρο, για να κατανοήσει την πολυπλοκότητα αλλά και το μεγαλείο. Στο «Εν Τσεπελόβω» (που μας θυμίζει και την πτώση της δοτικής) διαβάζει κανείς για όλες τις πτυχές της ζωής, ιστορία, κοινωνία, γαστριμαργία, φύση… Εχουν ήδη κυκλοφορήσει 35 τεύχη (το περιοδικό στηρίζεται σε συνδρομές, [email protected]) και στο τελευταίο τεύχος βλέπω στο εξώφυλλο το Τσεπέλοβο ζωγραφισμένο από τον Βαγγέλη Κουμπή.

Σημαντικό θέμα της περιοχής είναι η προσπάθεια υποβολής υποψηφιότητας του πολιτιστικού τοπίου του Ζαγορίου για εγγραφή στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και για το μείζον αυτό ζήτημα υπάρχει σχετική αρθρογραφία, όπως και για το Epirus Trail, για τον εξαίρετο Λευτέρη Γείτονα που μιλάει στη Βίκυ Φλέσσα, για τον ιατροφιλόσοφο Ιωάννη Βηλαρά από τον εκλεκτό ερευνητή Νικόλαο Παπαθεοδώρου… μερικά από τα θέματα που ενδεικτικά σταχυολογώ. Είναι μια επιβεβαίωση για το τι μπορεί να προσφέρει ένα περιοδικό όταν έχει υψηλούς στόχους.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή