ΒΙΒΛΙΟ

«Μέρες αδέσποτες»

«Μέρες αδέσποτες»

Την προσεχή Τρίτη 28/7, οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν το βιβλίο του Νίκου Φωτόπουλου «Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί», στο αίθριο του Polis Art Cafe (Στοά Πεσμαζόγλου). Το βιβλίο, που φέρει τον υπότιτλο «Οψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου», προσεγγίζει περιεκτικά την εικοσάχρονη κειμενική πορεία του σπουδαίου Ελληνα τραγουδοποιού και ερμηνευτή από το πρώτο του έργο («Μέρες αδέσποτες») μέχρι και το πιο πρόσφατο («Σιδερένιο νησί»). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν σχετικά ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου, ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Μιχάλης Γελασάκης και φυσικά ο συγγραφέας. Το δε μουσικό κομμάτι θα αναλάβει ο ίδιος ο Χρήστος Θηβαίος με την κιθάρα του. Στις 8.30 μ.μ.

Εξαψήφια συμφωνία

«Transitional» είναι ο τίτλος του βιβλίου του διεμφυλικού μοντέλου και ακτιβίστριας Μανρό Μπέργκντορφ, τα δικαιώματα του οποίου διεκδίκησε ανάμεσα σε 11 υποψήφιους και κέρδισε ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury σε μια εξαψήφια συμφωνία για τη συγγραφέα. Το βιβλίο θα βασίζεται στην προσωπική ιστορία της Μπέργκντορφ και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως ένα μαύρο τρανς άτομο και θα διερευνά θέματα ταυτότητας, διαφορετικότητας και πώς η έννοια της μετάβασης (transition) είναι εμποτισμένη στη φύση του ανθρώπου. Το μοντέλο είχε σύντομη συνεργασία με την εταιρεία L’ Oreal η οποία διεκόπη εξαιτίας δηλώσεων της Μπέργκντορφ που θεωρήθηκαν ρατσιστικές.

Η κριτική βιβλίου δέχεται πλήγμα

Την απόφασή της να διακόψει το ένθετο της κριτικής βιβλίου «Saturday Review» από τη σαββατιάτικη έκδοσή της αποφάσισε η βρετανική εφημερίδα Guardian, όπως μεταδίδει η εξειδικευμένη ιστοσελίδα βιβλίου «The Bookseller». Η διακοπή του ένθετου έρχεται ως συνέπεια της απόφασης της εφημερίδας να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού για οικονομικούς λόγους. Η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από γνωστούς συγγραφείς.