500 λέξεις με την Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

500 λέξεις με την Κωνσταντίνα Τασσοπούλου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου είναι συγγραφέας, μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Συνηθίζει να γράφει με την ψυχή, όχι με το χέρι, όπως λέει, βιβλία για παιδιά και ενήλικες. Το πιο πρόσφατο είναι «Η Τελευταία Πινιάτα» (εκδ. Καστανιώτη).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Καμιά δεκαριά μυθιστορήματα που διαβάζει ο άνδρας μου. Ομως, σε έναν ανοιχτό κύκλο εκκρεμότητας που εκτείνεται από τον καναπέ ώς την πολύπαθη τσάντα μου, έχω τα: «Μάνη» του Πάτρικ Λι Φέρμορ, «Golden Girl» της Ειρήνης Τσαλή, «Οι τρεις γυναίκες της κάσμπας», του Πιερ Λοτί, «Αλλάζει ο άνθρωπος;» του Δημήτρη Καραγιάννη και την Καινή Διαθήκη, ενώ έτοιμο να ανοίξει, όχι απαραιτήτως πριν κλείσουν τα προηγούμενα, είναι «Το τραπέζι της γάτας», του Μάικλ Οντάατζε.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Δεν θα ήθελα να είμαι τίποτα άλλο απ’ αυτό που είμαι. Ισως να μην είναι τόσο ηρωικό, αλλά είναι η αλήθεια. Ισως πάλι, κατά κάποιον τρόπο, ήδη να είμαι «ηρωί-δα λογοτεχνίας».

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους ποιητές ή συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Νίκο Καββαδία, Μ. Καραγάτση, Ανδρέα Καρκαβίτσα, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Θα καθίσουν από την πλευρά που είναι ο πάγκος. Στις τρεις καρέκλες απέναντι θα καθίσουν ο Αντώνης Σουρούνης και ο φίλος Χάρης Λύτας, με την Αγκάθα Κρίστι ανάμεσά τους για να την περιποιούνται. Στη μέσα κορυφή θα καθίσει ο Ομηρος και στην έξω κορυφή εγώ, για να μπορώ να πηγαινοέρχομαι εύκολα στην κουζίνα.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Λεπτομέρειες για την καθημερινότητα στην Αβάνα των ’90s, όπως ότι δεν ήταν αυτονόητη η παροχή νερού σε κάθε διαμέρισμα – στοιχείο που άντλησα από το υπέροχο «Εκατό μπουκάλια στο ράφι» της Κουβανής Ενα Λουσία Πορτέλα. Επίσης, αισθάνθηκα πως βίωσα τον Ισπανικό Εμφύλιο, μέσα από την «Πλατεία Διαμαντιού» της Μερσέ Ροδορέδα κι αυτό μπορεί να μην είναι στοιχείo, είναι όμως βίωμα, οπότε είναι γνώση.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Εμίλ Ζολά, «Για μια νύχτα αγάπης». Θαυμάσιο! 

Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά;

Οχι. Για όλα μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά, αρκεί να εκφραστείς παιδικά και όχι παιδιάστικα. Με σαφήνεια και λέξεις που μπορούν να αντιληφθούν, αλλά και να φανταστούν.

Ποιες είναι οι αρετές ενός καλού παιδικού βιβλίου;

Να σε στέλνει ταξίδι, να σου ψιθυρίζει νοήματα και όχι να τα φωνάζει και να μην αποτελεί εγχειρίδιο που δημιουργήθηκε για να σε μάθει κάτι. Επίσης, να μην είναι μονάχα παιδικό.

Ποιον ήρωα παιδικού βιβλίου έχετε ζηλέψει τελευταία;

Ζήλεψα και ερωτεύτηκα τον «Αρκούδο και το πιάνο» του Ντέιβιντ Λίτσφιλντ, όπως με την πρώτη ματιά, κεραυνοβόλα και για πάντα, έχω ζηλέψει και ερωτευθεί, ακόμα έναν Βρετανό αρκούδο: τον Paddington…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή