Μία ακόμα διάσπαση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ότι αναβάλλεται το 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο λόγω κορωνοϊού είναι είδηση, αλλά μπορεί κανείς να τη θεωρήσει και αναμενόμενη. Εν μέσω πανδημίας και με τα κρούσματα σταθερά πάνω από διακόσια, θα ήταν μάλλον ασυνήθιστο εάν ο διοργανωτής του, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), προχωρούσε εντέλει στην υλοποίησή του.

Δεν θα ασχολούμασταν περισσότερο με τα εσωτερικά μιας ματαιωμένης διοργάνωσης εάν δεν ήταν η αφορμή για να αποκαλυφθεί μια σύγκρουση που εκτυλίσσεται στον εκδοτικό χώρο.

Αν υποθέσουμε για μια στιγμή ότι δεν υπήρχε κορωνοϊός και το φεστιβάλ εγκαινιαζόταν την Κυριακή 30 Αυγούστου, στα περίπτερά του θα παρατηρούσαμε ελλείψεις. Η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, που εκπροσωπεί τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους, ανακοίνωσε (χθες, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η ματαίωση της διοργάνωσης) την αποχή της από το φεστιβάλ επειδή, όπως λέει, ο ΣΕΚΒ πριμοδότησε τα μέλη του με προνομιακές θέσεις περιπτέρων και αύξησε τις χρεώσεις κατά 70% στα περίπτερα των εκδοτών-μελών της ΕΝΕΛΒΙ. Ο ΣΕΚΒ εκπροσωπεί περίπου 300 μικρομεσαίους εκδότες και, σε επικοινωνία με την «Κ», ο πρόεδρός του Νικόλαος Νίκας μάς είπε ότι ο σύνδεσμος κινείται με βάση αποφάσεις της γενικής συνέλευσης, η οποία έχει εγκρίνει τη νέα τιμολογιακή πολιτική και την κατανομή των περιπτέρων και, παρά τις αντιδράσεις, ορισμένα μέλη της ΕΝΕΛΒΙ ήταν έτοιμα να συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Ολα αυτά θα είχαν μικρότερη σημασία εάν αφορούσαν μόνο μία διοργάνωση. Φαίνεται όμως ότι την ίδια πολιτική θα ασκήσουν οι διοργανωτές του Ζαππείου και τις επόμενες χρονιές, οπότε κάποια περίπτερα δεν θα ανοίξουν.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς εάν η ελληνική αγορά του βιβλίου είναι τόσο μεγάλη ώστε να χωράει συγκρούσεις και κόντρες μεταξύ εκδοτών. Οχι φυσικά, αλλά να που γίνονται. Μετά μια δεκαετή οικονομική κρίση που έφερε το βιβλίο στα όριά του και μετά το χτύπημα της υγειονομικής κρίσης, την ακύρωση μεγάλων εκθέσεων και την αβεβαιότητα που επικρατεί, το τελευταίο που χρειάζεται ο χώρος του βιβλίου είναι μία ακόμα διάσπαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή