Π. Παναγιωτόπουλος: Ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Π. Παναγιωτόπουλος: Ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ο υπουργός ανακοίνωσε την ανάθεση των καθηκόντων τού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΠ στον καθηγητή Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, καθώς και τη μεταφορά στον αναβαθμιζόμενο φορέα όλων των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μετά την απόφαση της κατάργησης του ΕΚΕΒΙ.

 

«Το ανανεωμένο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα αποτελέσει μια ομπρέλα για τον ελληνικό πολιτισμό στο πρότυπο των ξένων μορφωτικών ιδρυμάτων και θα υποστηρίξει μια φιλική "επίθεση" της ελληνικής γλώσσας, της διανόησης και των τεχνών προς όλες τις χώρες που, ιδιαίτερα σήμερα, έχουν σημασία για την Ελλάδα», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί εντόπιζαν φαινόμενα αδράνειας και αχρησίας στη λειτουργία του ΕΙΠ.

 

«Πρέπει να αντισταθούμε στη μάστιγα της συρρίκνωσης προς την οποία μας πιέζει η οικονομική δυσχέρεια. Πρέπει να αντεπιτεθούμε με την ίδια την ιδιοσυστασία, την ταυτότητά μας. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, της Βουλής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των οργανώσεων των ομογενών, για να απευθυνθούμε όχι μόνο στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και στις διεθνείς κοινωνίες», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ανακοινώνοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ειδικά «για την υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας ως φορέα των αξιών και του πολιτισμού μας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε, «και με δεδομένο το γεγονός ότι η κυβέρνηση, πριν αναλάβω καθήκοντα ως Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει το ΕΚΕΒΙ, αποφάσισα όλες οι αρμοδιότητές του να περάσουν στην ομπρέλα του ΕΙΠ. Η απόφαση για την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ είναι ειλημμένη από το παρελθόν. Ωστόσο, όχι μόνο διατηρούμε τις αρμοδιότητες του, αλλά τις μεταφέρουμε σε αναβαθμιζόμενο φορέα».

 

Αναφερόμενος στο νέο πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «τη σημαντική πορεία του κ. Γιαλλουρίδη στα δημόσια πράγματα και στην ακαδημαϊκή ζωή της χώρας». Τόνισε δε ότι δέχθηκε αυτή τη θέση αμισθί, κάτι που έγινε κατορθωτό με σχετική νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός, η οποία επιτρέπει σε πανεπιστημιακούς εν ενεργεία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε κρατικά ιδρύματα αρμοδιότητας του ΥΠΠΟΑ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

 

Καθηγητής της Διεθνούς Πολιτικής, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με πλούσιο πανεπιστημιακό και συγγραφικό έργο, πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, ο κ. Γιαλλουρίδης μίλησε για τη «μεγάλη ευθύνη αυτής της αποστολής», στην οποία, όπως είπε, θα αφοσιωθεί παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα.

 

«Ο πολιτισμός είναι το ισχυρότερο όπλο για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο πνευματικής σχέσης με τη διεθνή κοινότητα», είπε ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια της αναγέννησης θα ξεκινήσει με την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του ΕΙΠ στις χώρες όπου έχει παραρτήματα».

 

«Η εξόφληση των χρεών, στην οποία θα μας συνδράμει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι υπόθεση εθνικής αξιοπρέπειας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «συγχρόνως θα γίνει εξορθολογισμός των δαπανών».

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, ο κ. Γιαλλουρίδης διευκρίνισε ότι «το ΕΙΠ δεν θα ενωθεί με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, αλλά θα υπάρξει συνεργασία των δυο φορέων».

 

Στις προτεραιότητες του, όπως σημείωσε, εντάσσεται «η επιλογή προσωπικοτήτων από άλλες χώρες οι οποίες θα θελήσουν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις πατρίδες τους. Θα κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινότητες, τους Έλληνες και τους φιλέλληνες, και θα ενθαρρύνουμε τις επαφές μας σε πόλεις που έχουν σημασία για την Ελλάδα, όπως η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, η Σαγκάη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο». Πολλοί ξένοι έχουν μια παρεξηγημένη αντίληψη για την Ελλάδα, επισήμανε καταληκτικά ο κ. Γιαλλουρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή