Στην αγκαλιά του Πόντου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρύσα Σπυροπούλου

«Αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας».

Για παιδιά από 10 ετών και άνω.

εκδ. Καστανιώτη, (Νεανική Βιβλιοθήκη Νο 255).

Η πόλη Ορντου στη Μαύρη Θάλασσα είναι πρωταγωνίστρια στο νέο μυθιστόρημα για παιδιά πάνω από 10 ετών της Χρύσας Σπυροπούλου. Το διάβασα γιατί πάντα εκτιμώ τη ζυγισμένη, αισθητικά άψογη και συναισθηματικά πλούσια γραφή της Χρύσας Σπυροπούλου, μιας συγγραφέως που γράφει με μεγάλη αγάπη για τη λογοτεχνία και για παιδιά και για ενηλίκους.

Το «Αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας» (στην ωραία σειρά Νεανικής Βιβλιοθήκης των εκδόσεων Καστανιώτη) είναι μια περιπέτεια με πρωταγωνιστές τη Λίζα και την οικογένειά της, τον σκύλο της, την Ηρα, και τον μικρό φίλο της Αρη. Ταξιδεύουν στην Τουρκία, στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, απ’ όπου έλκει την καταγωγή η οικογένεια, για να γνωρίσουν τον τόπο αλλά και τους φιλόξενους Τούρκους φίλους. Με πολλές ιστορικές αναφορές, που μπλέκονται στο νήμα της πλοκής, με θαυμάσιες περιγραφές και πληροφορίες για την κουλτούρα του Πόντου, η Χρύσα Σπυροπούλου μας δίνει ένα γεμάτο ανθρωπιά και φως ανάγνωσμα με μεγάλες εκπαιδευτικές αρετές.

Πέρα από τη μυθολογία και την ιστορία, το «Αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας» φέρνει θέματα συνύπαρξης, ανοχής, φιλίας, ευγένειας, ψυχικού πλούτου, αγάπης προς τα ζώα και τη φύση, ενσυναίσθησης, αλληλεγγύης και συγχώρεσης. Διαβάζεται γρήγορα και μένει στη μνήμη σαν κάτι φωτεινό. Θα έπρεπε να το ανακαλύψουν οι εκπαιδευτικοί και με καμβά αυτό το μικρό βιβλίο να ανοίξουν πολλές και ουσιαστικές συζητήσεις με τους μαθητές.

Ως ενήλικο με τράβηξε η ατμόσφαιρα της Μαύρης Θάλασσας που βάφει όλη την αφήγηση από την αρχή ώς το τέλος. Σου έρχεται η μυρωδιά από τα πυκνά δάση σε αυτήν τη λωρίδα εύφορης γης ανάμεσα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και στον ορεινό όγκο της Ανατολίας. Ερχεται στο στόμα η γεύση από τα ονομαστά φουντούκια και κεράσια, έρχεται η μακραίωνη παράδοση της μαγειρικής, της νοικοκυροσύνης και των εθίμων, έρχεται η ανάγκη συνύπαρξης και κατανόησης, βγαίνουν μπροστά οι αρχές της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Γιατί η Χρύσα Σπυροπούλου γράφει με καύσιμο ανθρωπιστικές αξίες και με τον τρόπο της, το ήθος της και την αισθητική της επιδρά συμφιλιωτικά με τις βασικές επιταγές της ζωής. Μέσα από αυτό το κλίμα του ρομαντικού ρεαλισμού, αναδύονται στιλπνές, διαυγείς και ολοζώντανες οι πρώην Ελληνίδες πόλεις του Πόντου, ένα περιδέραιο από μαργαριτάρια κατά μήκος της μαυραθαλασσίτικης ακτής: Σινώπη, Σαμψούντα, Ορντου, Κερασούντα, Τραπεζούντα. Πόσες μνήμες, πόσος πόνος, πόση ανάγκη για γνώση, επανασύνδεση, συνέχεια.

Η γεύση του βιβλίου δεν έχει πίκρα, έχει χαρά. Η Ορντου, τα αρχαία Κοτύωρα, πόλη Ελληνίδα στις περιγραφές του Ξενοφώντα, πόλη των προγόνων της Χρύσας Σπυροπούλου, με τα πολλά χριστιανικά σπίτια και μνημεία, περιγράφεται γοητευτικά. Είναι ένα οδοιπορικό, ένα προσκύνημα αλλά και μια αφορμή για να σκεφτεί κανείς, να αναζητήσει, να επιθυμήσει. Η αγκαλιά του Πόντου, από την Κριμαία μέχρι τη Γεωργία και από την Τραπεζούντα μέχρι τη Μεσημβρία, είναι γεμάτη ιστορίες. Μία ιστορία είναι και αυτή εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή