Νέες εκδόσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μελέτη

David Bachelor

Χρωμοφοβία

μετ. Νατάσσα Χασιώτη

εκδ. Αγρα, σελ. 160-16 ευρώ

Ο φόβος της καταστροφής ή της γενικευμένης παρακμής εξαιτίας του χρώματος ενυπάρχει στη δυτική τέχνη από την αρχαιότητα. Αυτό γίνεται φανερό στις πάμπολλες απόπειρες να απαλλαγoύν η τέχνη, η λογοτεχνία και η αρχιτεκτονική από το χρώμα, καθώς αυτό παρουσιάζεται άλλοτε ως στοιχείο του «ξένου» σώματος –του ανατολικού, του γυναικείου, του παιδαριώδους, του πρόστυχου ή του παθολογικού– και άλλοτε ως συστατικό του επιφανειακού, του ασήμαντου ή του καλλωπιστικού. Ο συγγραφέας αναλύει την ιστορία και τα αίτια της χρωμοφοβίας.

Ιστορία

Πήτερ Φριτσε

Ζωή και θάνατος στο Τρίτο Ράιχ

μετ. Β. Αβραμίδου – Κ. Δεσποινιάδης

εκδ. Θύραθεν, σελ. 350

Την κρυφή γοητεία του ναζισμού δεν θα την ανακαλύψει κανείς στα στρατόπεδα θανάτου, στη δράση των Ες Ες και στα εγκλήματα πολέμου, αλλά στην ικανοποίηση των συναισθηματικών αναγκών ενός λαού που αναζητούσε αυτοεκτίμηση και κοινωνική συνοχή. Λίγο ασχολήθηκαν οι ιστορικοί με τα αίτια των μαζικών προσχωρήσεων στον ναζισμό, με τα αληθινά βιώματα και τις αληθινές συνθήκες ζωής. Οι φιλελεύθεροι και οι αριστεροί του δυτικού κόσμου πίστεψαν πως αρκούσε η προβολή των μεγάλων εγκλημάτων. Ετσι, αγνόησαν το δεδομένο πως σε περιόδους κρίσης απαξιώνεται η δημοκρατία.

Λουκιανός Χασιώτης

Παιδιά του Εμφυλίου

Από την «κοινωνική πρόνοια» του Φράνκο στον «έρανο» της Φρειδερίκης (1936-1950)

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 364

Στη διάρκεια των Εμφυλίων στην Ισπανία και την Ελλάδα, τα παιδιά ενεπλάκησαν στις συγκρούσεις άμεσα και έμμεσα, είτε συμμετέχοντας ενεργά στην πολεμική σύγκρουση είτε ως θύματα των εχθροπραξιών, των βομβαρδισμών, των μετακινήσεων και, κυρίως, της ορφάνιας, της πείνας και των κακουχιών. Κάθε πλευρά ανέπτυξε τη δική της πολιτική πρόνοιας για τα παιδιά-θύματα συνδυάζοντας ανθρωπιστικούς, στρατηγικούς και προπαγανδιστικούς στόχους.

Michael Angold

Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς

Τομές και συνέχεια

μετ. Ανδρέας Παππάς

εκδ. Κριτική, σελ. 358

Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 εγκαινίασε μια διαδικασία ριζικών αλλαγών. Η Ευρώπη ταυτίστηκε με τη Δύση, οι Ρώσοι ακολούθησαν την οδό της αυτοκρατορίας, οι Οθωμανοί μετατράπηκαν σε παγκόσμια δύναμη και οι Eλληνες έμειναν εξόριστοι στη γη τους. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε ένα κενό και άλλαξε τις ισορροπίες στον χριστιανικό κόσμο.

Κώστας Ιορδανίδης

Στη σκιά των σουλτάνων

Περιδιάβαση στη Θεσσαλονίκη και ελληνο-οθωμανικά παράλληλα

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 272

Πέντε Οθωμανοί σουλτάνοι, μία πόλη, η Θεσσαλονίκη, από την υποταγή της στους Οθωμανούς έως λίγους μήνες πριν από την απελευθέρωσή της. Ενα αφήγημα βασισμένο αποκλειστικά σε γραπτές πηγές. Μια «οθωμανική κιβωτός» στη δημιουργία της οποίας μετείχε και το έθνος των Ελλήνων. Πλήθος ανεκδοτολογικό υλικό, διπλωματικά έγγραφα και δημοσιεύματα του Τύπου. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους γίνεται εκτενής αναφορά σε παράλληλες εξελίξεις και στις αποτυχημένες προσπάθειες της Δύσης να εκσυγχρονίσει τις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή