ΒΙΒΛΙΟ

Οι νέοι και η θάλασσα

oi-neoi-kai-i-thalassa-561084193

Είναι 16 Μαΐου του 1943. Μέσα στην απεραντοσύνη του Ειρηνικού ωκεανού, διθέσιο αμερικανικό αεροπλάνο σε αναγνωριστική αποστολή παρουσιάζει βλάβη. Ο χειριστής ανθυποπλοίαρχος Αρθουρ Ρέντινγκ, με τον ασυρματιστή Εβερετ Χάρντιν Αλμοντ στο πίσω κάθισμα, υποχρεώνεται σε προσθαλάσσωση. Με την πρόσκρουση, ο Ρέντινγκ χάνει τις αισθήσεις του. Τον σώζει από βέβαιο πνιγμό ο Αλμοντ. Το αεροπλάνο βυθίζεται μέσα  σε δύο λεπτά. 

Ο Αλμοντ φροντίζει ώστε το κεφάλι του αναίσθητου πιλότου να βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ταυτόχρονα φουσκώνει τα σωσίβιά τους. Δυστυχώς δεν προλαβαίνει να διασώσει και τη φουσκωτή βάρκα τους, το «ντίνγκι». 
Λίγη ώρα αργότερα, ο Ρέντινγκ συνέρχεται και βλέπει τον Αλμοντ να μορφάζει και να του λέει ότι κάτι χτύπησε το πόδι του, το 
οποίο πονάει. 

Ο Ρέντινγκ κοιτάζει γύρω του τρομαγμένος. Μετράει πέντε καρχαρίες. Ζητάει από τον Αλμοντ να σκαρφαλώσει στην πλάτη του κρατώντας το πόδι του έξω από το νερό. Με τα κιάλια, ο Ρέντινγκ χτυπάει με λύσσα, όταν η ουρά ενός καρχαρία τον «χαστουκίζει» στο πρόσωπο. Oταν συνέρχεται, διαπιστώνει ότι έχει χωριστεί από τον συμπολεμιστή του, τον οποίο τώρα βλέπει να κατασπαράζουν 
οι καρχαρίες. Ο Ρέντινγκ κολυμπάει όσο πιο μακριά γίνεται. Τα μεσάνυχτα διασώζεται από αμερικανικό σκάφος.

Την ιστορία ο κύριος Γκρι εντόπισε στο σπάνιο «Myth and Maneater. The Story of the Shark» του Αμερικανού Ντέιβιντ Κ. Ουέμπστερ, κλασικό βιβλίο για καρχαρίες.  Η περίπτωση του Ουέμπστερ είχε τραβήξει το ενδιαφέρον του κυρίου Γκρι από παλιά. Αλεξιπτωτιστής στην 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, μέλος του διάσημου 5ου Λόχου (Easy Company) από την τηλεοπτική σειρά της ΗΒΟ «Band of Brothers», αυτός ο εύπορος απόφοιτος αγγλικής λογοτεχνίας του Χάρβαρντ κατατάχθηκε εθελοντικά, τραυματίστηκε στην απόβαση στη Νορμανδία και στη μάχη του Αρνεμ, ενώ ήταν παρών στην απελευθέρωση γερμανικού στρατοπέδου εξόντωσης, εμπειρία που τον στοίχειωσε.  Αρνήθηκε να πάρει βαθμό. Ηθελε να ζήσει από τα κάτω την εμπειρία του πολέμου, την οποία κατέγραψε, αλλά δεν δημοσίευσε ενόσω ζούσε. Συνεργάστηκε με τη Wall Street Journal και τη Los Angeles Daily News, έκανε τρία παιδιά και μελέτησε ωκεανογραφία και θαλάσσια βιολογία. Είχε μανία με τους καρχαρίες.

Είχε ολοκληρώσει το βιβλίο του όταν στις 9 Σεπτεμβρίου του 1961 πήρε το σκάφος του ανοιχτά της Σάντα Μόνικα, στην Καλιφόρνια, προς άγραν καρχαριών. 

Κανένας δεν τον είδε ξανά. Το σκάφος του βρέθηκε, αλλά όχι ο ίδιος. Ηταν 38 ετών. Χάθηκε και αυτός κάπου στον Ειρηνικό, όπως ο τραγικός Αλμοντ το 1943. 

Το βιβλίο του για τους καρχαρίες εξέδωσε η χήρα του το 1962. Σήμερα είναι δυσεύρετο.