Η πανδημία έπληξε τη φιλαναγνωσία στη Γαλλία

Η πανδημία έπληξε τη φιλαναγνωσία στη Γαλλία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φιλαναγνωσία υποχώρησε στη Γαλλία, με το 14% των Γάλλων να μην έχουν διαβάσει κανένα βιβλίο το 2020 και το 25% να μην έχουν αγοράσει καινούριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

«Παρά την καθησυχαστική δυναμική της αγοράς για τον τομέα του βιβλίου, παρατηρούμε μια συνολική κάμψη του αριθμού των αναγνωστών», σχολίασε σε μια ανακοίνωση η πρόεδρος του δημόσιου αυτού ιδρύματος, Ρεζίν Ασοντό.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρατηρεί με λύπη «μια πτώση της φιλαναγνωσίας, η οποία συνδέεται βεβαίως με τους περιορισμούς που επέβαλε η υγειονομική κρίση».

Η έρευνα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται συνήθως πριν από την έναρξη της έκθεσης βιβλίου του Παρισιού, Livre Paris. Όμως η εκδήλωση αυτή ακυρώθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος λόγω της επιδημίας της Covid-19.

Διαβάστε επίσης:
Σώζοντας βιβλιοπωλεία

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο με τη συμμετοχή 1.000 ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω, το 86% των Γάλλων διάβασαν τουλάχιστον ένα βιβλίο το 2020, δηλ. μείον 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2018.

«Οι Γάλλοι είχαν πιθανότατα την επιθυμία να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και να αποκρυπτογραφήσουν την κρίση που περνάμε: διάβασαν περισσότερα βιβλία ρεπορτάζ και επικαιρότητας (δοκίμια, βιογραφίες…) αλλά λιγότερα μυθιστορήματα (-7 μονάδες) και πρακτικά βιβλία (-7 μονάδες)», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Το 75% (-7 μονάδες) αγόρασαν τουλάχιστον ένα καινούριο βιβλίο, το 34% (-7 μονάδες) αγόρασαν ένα βιβλίο από δεύτερο χέρι και το 68% (-9 μονάδες) δανείστηκαν ή έλαβαν ως δώρο ένα βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή