500 λέξεις με τον Μίνωα Ευσταθιάδη

500 λέξεις με τον Μίνωα Ευσταθιάδη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και στο Αννόβερο. Εχει γράψει τα μυθιστορήματα «Εξοδος» (Ανατολικός), «Χωρίς γλώσσα» (Καστανιώτη), «Το δεύτερο μέρος της νύχτας» (Ωκεανίδα), που εκδόθηκε στη Γερμανία (Acabus), «Ο δύτης» (Ικαρος), που ήταν στη βραχεία λίστα του Athens Prize for Literature και εκδόθηκε στα γαλλικά (Actes Sud). Το έργο του «Το γεύμα» έλαβε το βραβείο Πρωτότυπου Θεατρικού της ΕΘΕ και μεταφράστηκε στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα ουγγρικά. Μόλις εκδόθηκε το μυθιστόρημά του «Κβάντι» (Ικαρος). Ζει κοντά στη θάλασσα.
  
Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Η τύφλωση» του Κανέττι, «Οι θάλασσες του Νότου» του Μονταλμπάν και τα ποιήματα του Αναγνωστάκη. 
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Γκοντό του Μπέκετ. Κανένας δεν είναι σίγουρος για το πρόσωπό μου. Πάντα με περιμένουν αλλά δεν χρειάζεται να εμφανιστώ. 
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Αριστοφάνη, Ρεμπώ, Γουίλιαμ Μπάροουζ, Ζορζ Περέκ, Μαργαρίτα Καραπάνου, Ρομπέρτο Μπολάνιο, Τομ Ρόμπινς. Για ένα βράδυ θα ήθελα να γελάσουμε, διακωμωδώντας τα πάντα και πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς μας. 
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Διάβασα το βιβλίο «The looting machine» του δημοσιογράφου και ανταποκριτή των Financial Times στην Αφρική Tom Burgis. Περιέχει πολλά ενδιαφέροντα, μα κυρίως απίστευτα στοιχεία. Για παράδειγμα: Σήμερα, ένα στα πέντε κινητά τηλέφωνα λειτουργεί χάρη σε κάποιο ορυκτό κομματάκι (ταντάλιο) που έχει προέλθει από το Κονγκό. Σε πολλές περιπτώσεις η εξόρυξη γίνεται από (δεκάδες χιλιάδες) ανήλικα παιδιά, φυσικά κάτω από άθλιες συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα playstation, τα λάπτοτ, ακόμη και με τους βηματοδότες. Δεν μιλάμε για τον 19ο αιώνα και τον περίφημο Λεοπόλδο Β΄. Βρισκόμαστε στο 2021 και ακόμα κλέβουμε τους Αφρικανούς για να αγοράζουμε φθηνότερα κινητά τηλέφωνα. 
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα πρώτη φορά;
«Η ζωή και οι απόψεις του Τρίστραμ Σάντι» του Λόρενς Στερν. 
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Η «Μήδεια» και η «Αντιγόνη». 
 
Με τον ντετέκτιβ Κρις Πάπας του «Κβάντι» έχετε κοινά στοιχεία;
Διαθέτουμε και οι δύο μεγάλη περιέργεια και μικρή υπομονή. Αντιπαθούμε τους σούπερ ήρωες και τις εντολές κάθε είδους. Αγαπάμε τις νυχτερινές περιπλανήσεις και τα σκυλιά. 
 
Χρησιμοποιείτε την αστυνομική φόρμα: ποιος από τους μετρ του είδους σάς έχει επηρεάσει περισσότερο;
Δραματουργικά, η λιτή δύναμη του Σιμενόν φαίνεται αξεπέραστη. Η Χάισμιθ τόλμησε να πάει το είδος δυο βήματα πιο πέρα. Εκεί που τελειώνουν οι ωραιοποιήσεις και αρχίζει το πραγματικό σκοτάδι. 
 
Το «Κβάντι» είναι ένα βιβλίο για την Αφρική. Τι δεν θα ξεχάσετε ποτέ από τα ταξίδια σας εκεί;
Πρώτα απ’ όλα, τη μυρωδιά. Η Αφρική μυρίζει αλλιώς. Σα να σου λέει, τώρα που ήρθες, θα πρέπει να με αναπνεύσεις. Σίγουρα θα μείνει κάπου μέσα μου και η έρημος. Μια απίστευτη αίσθηση, πολύ έξω από αυτό τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή