500 λέξεις με τη Μαριάνθη Τεντζεράκη

500 λέξεις με τη Μαριάνθη Τεντζεράκη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαριάνθη Τεντζεράκη γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1997 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο ΑΠΘ, ενώ πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στη Λογοτεχνία, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας. Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε διαδικτυακά περιοδικά. Το πρώτο της βιβλίο, «Μαρίσμη», κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Ανω Τελεία.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Το «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ και τα «Ποιήματα 1941-1971» του Μανόλη Αναγνωστάκη.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Θα ένιωθα άνετα να είμαι οποιοσδήποτε χαρακτήρας έχει δημιουργήσει ο Χάρολντ Πίντερ. Ισως να ήταν πιο ασφαλές να βιώνω την αποξένωση και την έλλειψη επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους ως χαρακτήρας του Πίντερ παρά ως Μαριάνθη.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τον Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, τον Ουίλιαμ Φώκνερ και τον Παύλο Μάτεσι γιατί θεωρώ ότι είναι μοναδικοί στο είδος τους, τον Σάμιουελ Μπέκετ για τις σιωπές του, τον Μανόλη Αναγνωστάκη και την Κατερίνα Γώγου για την πολιτική κουβέντα.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Μέσα από το «Περί τυφλότητας» του Σαραμάγκου έμαθα πως ένα ζευγάρι μάτια μπορεί, αφενός, να σώσει αλλά και ότι, αφετέρου, μπορεί να πληγωθεί ανεπανόρθωτα.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα πρώτη φορά;
Το «Brave New World» του Aldous Huxley.
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Το συλλογικό έργο της Κατερίνας Γώγου «Τώρα να δούμε εσείς τι θα κάνετε».
 
«Μαρίσμη», ένα βιβλίο για τη γεροντική άνοια. Γιατί;
Γιατί ήταν ένας τρόπος να ξεπεράσω ότι ο παππούς και η γιαγιά άλλαξαν και δεν θυμούνταν να μου κρατήσουν το χέρι όπως έκαναν όταν ήμουν ακόμη παιδί. Μπορεί να ήταν και μια απόπειρα να μην τους ξεχάσω εγώ η ίδια.
 
Το συγγραφικό σας ντεμπούτο έγινε εν μέσω πανδημίας. Τι προσδοκάτε;
Πιθανότατα ότι το βιβλίο θα γίνει σιγά σιγά τρόπος ζωής και όχι απλώς διακοσμητικό για το τραπέζι του σαλονιού ή την τσάντα θαλάσσης. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια σπουδαία επανάσταση απέναντι στην κουλτούρα των ριάλιτι που μας κατακλύζουν.
 
Θα μείνετε πιστή στο μυθιστόρημα ή θέλετε να δοκιμαστείτε και σε κάποιο άλλο λογοτεχνικό είδος;
Νομίζω πως θα ήθελα να παραμείνω στο μυθιστόρημα. Ισως το επόμενο βιβλίο να έχει περισσότερο ανεπτυγμένο το κομμάτι της πλοκής. Αλλωστε, τώρα ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το βιβλίο, επομένως το μόνο σίγουρο είναι ότι έχω ακόμη πολλά να μάθω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή