500 λέξεις με τον Μάρκο Κρητικό

500 λέξεις με τον Μάρκο Κρητικό

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάρκος Κρητικός γεννήθηκε στη Χίο το 1968. Κατάγεται από την Τήνο και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός και εργάστηκε 3.421 μέρες στον τραπεζικό τομέα. Είναι συντάκτης της στήλης για την αστυνομική λογοτεχνία στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο αναγνώστης». «Το μπλουζ της πεταλούδας» (εκδ. Μεταίχμιο) είναι το πέμπτο βιβλίο του.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Το πολιτικό νουάρ «Ρέκβιεμ για μια δημοκρατία» του Γάλλου Τομά Κανταλούμπ και το αστυνομικό μυθιστόρημα «Σκοτεινοί δρόμοι του Καΐρου» του Αγγλοσουδανού Πάρκερ Μπιλάλ, δύο συγγραφέων που μεταφράστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί; 

Ο Φίλιπ Μάρλοου, ο εμβληματικός ντετέκτιβ του αμερικανικού hard-boiled. Με γοητεύει αφενός το σαρκαστικό χιούμορ ως βασικό στοιχείο της κοσμοθεωρίας του ήρωα και αφετέρου η αισθητική της εποχής του όπως τη γνωρίσαμε μέσα από βιβλία και φιλμ νουάρ. 
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Θα προσκαλούσα τον Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, τον Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ και τον Ζαν-Κλοντ Ιζό σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το μεσογειακό νουάρ και φυσικά θα ζητούσα από τον γαστρονόμο «Μανόλο» να αναλάβει το μενού.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Στη αντιρατσιστική νουβέλα «Κανίβαλος» του Ντιντιέ Ντενένξ, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, έμαθα ότι τη δεκαετία του ’30, στον ζωολογικό κήπο της Διεθνούς Αποικιακής Εκθεσης του Παρισιού, εκτίθεντο σε κλουβιά ιθαγενείς των γαλλικών αποικιών!
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το πολυδαίδαλο μυθιστόρημα «Ο ζοφερός οίκος» του Καρόλου Ντίκενς, που εγκιβωτίζει ιστορίες μυστηρίου και εγκλημάτων στις οποίες ανιχνεύονται τα πρώτα δείγματα της αστυνομικής λογοτεχνίας. 
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Το βιβλίο της ανησυχίας» του Φερνάντο Πεσσόα. Η σπονδυλωτή δομή αυτού του σπουδαίου καλειδοσκοπικού αναγνώσματος μου επιτρέπει κατά καιρούς να το ξαναδιαβάζω αποσπασματικά.
 
Νουάρ και νησιά του Αιγαίου. Γίνεται;

Γίνεται, γιατί πίσω απ’ τα φώτα της καλοκαιρινής βιτρίνας ενός κοσμοπολίτικου νησιού κινείται ύποπτα ο κόσμος της νύχτας ακολουθώντας τη μυρωδιά του χρήματος.
 
Πόσο εύθραυστος είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Μίλτος Οικονόμου; 

Ενας άνθρωπος που αδυνατεί να κυριαρχήσει στα πάθη του είναι γενικά ευάλωτος, όμως η έλλειψη ηθικών αναστολών αλλά και προσδοκιών από τη ζωή καθιστά απρόβλεπτες τις αντιδράσεις του σε ακραίες συνθήκες.
 
Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο να ζεις τίμια»; 

Ο ήρωας δηλώνει με μαύρο χιούμορ ότι είναι τόσο δύσκολες οι συνθήκες  επιβίωσης στις μέρες μας που μπορεί να ωθήσουν κάποιον στην παρανομία για να αισθανθεί πιο ασφαλής!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή