500 λέξεις με τον Γιώργο Κυριακόπουλο

500 λέξεις με τον Γιώργο Κυριακόπουλο

O Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αλλά εργάστηκε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αλλά εργάστηκε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 2017 με τη συλλογή διηγημάτων «Η Τρισεγγονή της Αραπίνας και άλλες ιστορίες» (Εστία), η οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2018. Φέτος εξέδωσε ένα δοκίμιο με τίτλο «Η Αρχαιολογία του χτες: Ερειπωμένα σπίτια και υποστατικά του Αιγαίου» (Ποταμός), ένα ενδεκάχρονο φωτογραφικό οδοιπορικό στα ερείπια τριάντα νησιών του Αιγαίου, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Η περίληψη» (Εστία).
 
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Δύο εξαιρετικά αγγλόφωνα βιβλία, του Στέφανου Σίνου για την αναστήλωση του παλατιού του Μυστρά και της βυζαντινολόγου Σάρον Γκέρστελ για τα αρχιτεκτονικά κεραμικά της Κωνσταντινούπολης.
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Ο Ροβινσώνας Κρούσος, ποιος άλλος; Αλλά δεν θα με άντεχε ο Παρασκευάς.
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Μάλλον μια αλλοπρόσαλλη παρέα του Μεσοπολέμου, την ξεχασμένη Λιλίκα Νάκου, τον Κοσμά Πολίτη, τον Θράσο Καστανάκη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Λόρενς Ντάρελ, τον Χένρι Μίλερ και τον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (που δεν θα αποδεχόταν την πρόσκληση), και θα τους παρακινούσα να συζητήσουμε ημιτελή τους έργα.
 
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Οτι κάποτε τύχαινε άλλη νύφη να σου παρουσιάσουν στα προξενιά και άλλη να εμφανιστεί στην εκκλησία. Στον «Ταχυδρόμο» του Παπαδάκη.
 
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Τον «Καπετάν Μιχάλη». Επί χρόνια με απόδιωχνε η επιτηδευμένη ιδιωματική γλώσσα και το ύφος του Καζαντζάκη. Ομως, αν τον είχα διαβάσει σε μετάφραση, θα μου είχε κάνει την ίδια τεράστια εντύπωση που μου είχαν κάνει οι «οργισμένοι» της αμερικανικής λογοτεχνίας, όπως ο Στάινμπεκ.
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Κάθε δέκα χρόνια ξαναδιαβάζω το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα. Ετσι, σαν μια απαραίτητη ηθικοπλαστική ένεση. Και πολύ πιο συχνά τα ποιήματα του Καβάφη, ως μια ιδιόρρυθμη πατριδογνωσία.
 
Σίφνος, Χρυσοπηγή, Αρτεμώνας, Πουλάτη – μαγικά μέρη που μοιάζουν να πρωταγωνιστούν στο βιβλίο σας, ισότιμα με τους ήρωες.
Η Σίφνος μπορεί να μην έχει τις θάλασσες άλλων νησιών, αλλά εκεί τα πάντα αναπνέουν ζωηρά ακόμη. Την αγάπησα για την αγγειοπλαστική της (μεγάλο μου ερευνητικό μεράκι τα κεραμικά), αλλά την ερωτεύτηκα για τον φρέσκο αέρα που φυσάει ανάμεσα στους παλιούς και στους ζωντανούς.
 
Ποια μνήμη συνδέει αυτή την παρέα του 1977 στη Σίφνο; 
«Η περίληψη» είναι μυθοπλασία. Ωστόσο, χρησιμοποίησα τις εντυπώσεις από τις πρώτες επισκέψεις μου στο νησί. Υπήρχε τότε μια παρέα, αλλά καθόλου δεν σχετίζεται με αυτήν του βιβλίου. Αυτήν την έπλασα ενθυμούμενος ένα μείγμα σκιρτημάτων τού τότε.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή