Ενα εικοσιτετράωρο με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Ενα εικοσιτετράωρο με τη συγγραφέα Αλεξάνδρα Μητσιάλη

«Γρήγορο πετάλι, με όλες τις καιρικές συνθήκες και σε όλες τις εποχές, νιώθω ότι η ζωή είναι ωραία και ότι πάντα κρύβει στο τσεπάκι της ενδιαφέροντα πράγματα»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

06.30

Πρωινό ξύπνημα νωρίς, με ελληνική ραδιοφωνία και ειδήσεις στον υπολογιστή, γαλλικό στην καφετιέρα και με τα παράθυρά μου, ανοιχτά στην ανατολή του ήλιου, να γίνονται όσο περνάει η ώρα και πιο φωτεινά.

07.30-8.00

Φεύγω για το σχολείο με το ποδήλατο. Κατηφορίζω την 25ης Μαρτίου και βγαίνω στην παραλία. Η θάλασσα που ταξιδεύει πάντα για άλλες στεριές, η πόλη που απλώνεται ημικυκλικά στην καμπύλη του Θερμαϊκού Κόλπου, οι πρωινοί της γυμναστικής και της βόλτας και οι ξενύχτηδες στα παγκάκια με τσιγάρο και καφέ.

Γρήγορο πετάλι, με όλες τις καιρικές συνθήκες και σε όλες τις εποχές, νιώθω ότι η ζωή είναι ωραία και ότι πάντα κρύβει στο τσεπάκι της ενδιαφέροντα πράγματα. Μόνο τις μέρες που έχω απέναντί μου τον Βαρδάρη θυμάμαι τι σημαίνει να στηρίζεσαι στις δικές σου δυνάμεις όταν πηγαίνεις κόντρα στον άνεμο.

Από τα φανάρια του Λευκού Πύργου ανηφορίζω για το σχολείο μου. Πολλές καλημέρες και χαμόγελα. Επικοινωνία full screen χωρίς μάσκα έξω από το σχολείο· βλεμματική, με μάσκα, μόλις περνάμε το κατώφλι του.

08.00-14.00

Μέχρι το μεσημέρι μάθημα, συζητήσεις, σχέδια, τρέξιμο, υπηρεσιακά, συνοδεία ενός διπλού εσπρέσο λούγκο για να τονωθεί το σύστημα και ν’ ανεβεί η αδρεναλίνη που χρειάζομαι για να αντεπεξέλθω στη φόρα και στην έξαψη των εφήβων. Νιώθω τυχερή που τους συναντάω κάθε πρωί. Μαζί τους μπορώ να μη βαριέμαι ποτέ, να προκαλώ και να εμπλέκομαι στις αναζητήσεις τους, να δοκιμάζω νέους τρόπους, να κάνω καινούργιες συνειδητοποιήσεις, να μοιράζομαι τον κόσμο μου και να ανακαλύπτω τον δικό τους.

Επιστροφή το μεσημέρι από την ίδια διαδρομή. Ανοίγω την πόρτα και με καλοδέχονται η ατμόσφαιρα του σπιτιού μου, η ησυχία και το γραφείο μου. Το κέντρο των επιχειρήσεων, το έντυπο και ηλεκτρονικό μου επιτελείο.

«Γρήγορο πετάλι, με όλες τις καιρικές συνθήκες και σε όλες τις εποχές, νιώθω ότι η ζωή είναι ωραία και ότι πάντα κρύβει στο τσεπάκι της ενδιαφέροντα πράγματα».

15.00-16.00

Το μεσημέρι απαντάω και γράφω μέιλ. Κάνω δουλειές που πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά. Μιλάω στο τηλέφωνο με τους συνεργάτες του εκδοτικού για εκδηλώσεις και δραστηριότητες ή για τις λεπτομέρειες του καινούργιου μου βιβλίου. Η περίοδος της προετοιμασίας ενός βιβλίου είναι, μετά τη συγγραφή, η δεύτερη πιο συναρπαστική. Ειδικά αν το βιβλίο είναι εικονογραφημένο, οι συζητήσεις με την/τον εικονογράφο για το ύφος, τα χρώματα, τις μορφές ή με την υπεύθυνη έκδοσης για τη σελιδοποίηση, την επιμέλεια του κειμένου, τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να βελτιώνουν μέχρι τελευταία στιγμή το βιβλίο, είναι για μένα πηγές έμπνευσης και μια δημιουργική διαδρομή που με κρατάει σε αδιάλειπτη επαφή και τροφοδοτεί την προσμονή μου. Είναι τόσο ωραίο να περιμένεις ένα καινούργιο βιβλίο, όσο και να το παίρνεις στα χέρια σου διαπιστώνοντας ότι είναι ακόμα καλύτερο απ’ όσο το είχες φανταστεί.

17.00-21.00

Τα απογεύματα έχω διάβασμα, προετοιμασία για τα μαθήματα στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, κάποιο άρθρο που γράφω, μια παρουσίαση που ετοιμάζω ή διορθώσεις διαγωνισμάτων και εργασιών. Υπάρχει πάντα ένας όγκος δουλειάς δίπλα μου κι ένας κόσμος που δουλεύει διαρκώς μέσα μου. Τις λιγότερες φορές είναι ο όγκος που με βαραίνει και τις περισσότερες ο κόσμος αυτός που με γεμίζει και με ικανοποιεί.

Αφήνω το κρησφύγετό μου συνήθως για τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο, τις συναντήσεις με τις λέσχες ανάγνωσης που εμψυχώνω, τις συνεδρίες pilates ή για οικογενειακές φροντίδες που διευθετούνται πάντα στην ακτίνα δράσης της γειτονιάς. Και καμιά φορά λοξοδρομώ σ’ ένα μικρό περίπατο, διάλειμμα από τη δουλειά, ίσως μέχρι τη θάλασσα το ηλιοβασίλεμα, την ώρα που ο ήλιος κάνει τις αποθήκες και τους γερανούς του λιμανιού στο βάθος να μοιάζουν με ζωγραφικό πίνακα.

22.00-24.00

Το βράδυ με βρίσκει συνήθως στη θέση μου μπροστά στον υπολογιστή ή καμιά φορά με τις κόρες μου μπροστά σ’ ένα πρόγραμμα της τηλεόρασης, για να σχολιάσουμε και να γελάσουμε παρέα.

Πέφτω συνήθως πριν από τα μεσάνυχτα και κοιμάμαι πάντα αφού διαβάσω πρώτα μερικές σελίδες από το βιβλίο που έχω δίπλα μου. Eνα τσάι χαλαρωτικό και ωτοασπίδες, για να απομακρύνω τους ήχους του δρόμου και του σπιτιού και να βυθιστώ για λίγες ώρες στον κόσμο που κυβερνούν προνομιακά η σιωπή και το ασυνείδητο.

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη είναι συγγραφέας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της«Ο βραχοπόλεμος» από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή