500 λέξεις με τη Φοίβη Γιαννίση

500 λέξεις με τη Φοίβη Γιαννίση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Φοίβη Γιαννίση είναι ποιήτρια και αρχιτέκτων και διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα δύο τελευταία της βιβλία, «Χίμαιρα» (2019) και το φρεσκοτυπωμένο «Θέτις και Αηδών» (2021), έχουν βγει από τον Καστανιώτη.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Αννα Γρίβα: «Τα Ζώα Θεοί», Φ. Γ. Λόρκα: «Ποιητής στη Νέα Υόρκη», Αlice Oswald: «Dart», Celan: «Choix de poèmes réunis par l’auteur», Eleni Sikelianos: «You Animal Machine», Βισουάβα Σιμπόρσκα: «Η ζωή εδώ και τώρα. Ποιήματα».

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ούτις ή Κανείς.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Για να χαρώ, σήμερα, τους φίλους μου από το περιοδικό [φρμκ], Κατερίνα Ηλιοπούλου, Bασίλη Αμανατίδη, Ορφέα Απέργη, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Γιάννα Μπούκοβα, Μάριο Χατζηπροκοπίου, Θοδωρή Χιώτη. Αλλοτε, στην Αθήνα που δεν έζησα, στο Τουρκολίμανο, τον Τσίρκα, τον Ρίτσο, την Αξιώτη, τον Εμπειρίκο, τη Μάτση, τον Σαχτούρη, τον Γονατά. Αν, τέλος, ήμουν στην επαναστατική Ρωσία, θα έφερνα τη λατρεμένη Μαρίνα Τσβετάγεβα με τον Ρίλκε και τον Παστερνάκ – ευκαιρία να συναντηθούν αφού ποτέ δεν τα κατάφεραν.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία τα μαθαίνω από το Διαδίκτυο, όπως το ότι μπορούμε να καταλάβουμε από πού πέρασαν οι φάλαινες από το τραγούδι τους, γιατί ενσωματώνουν τις μελωδίες άλλων που συνάντησαν στη διαδρομή τους.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Την «Ιστορία δύο πόλεων» του Ντίκενς.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

Την Ιλιάδα ή την Οδύσσεια.

Με ποιον τρόπο τόσο διαφορετικά εκφραστικά μέσα γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της ποίησής σας;

Είμαι χίμαιρα, σύνθετο ον από ζώο και μηχανή, ποιήτρια, αρχιτέκτων. Η ποιητική μου αναπόφευκτα γίνεται με τα μέσα που διαθέτω, χωρίς να λογοκρίνω την πολλαπλότητά τους.

Υπάρχει ένα όριο στον πειραματισμό ή η ίδια η ποίηση;

Η ποιήτρια Αιγώ μπορεί να κατασκευάζει έργα μόνο αν κρατάει ανοιχτούς τους πόρους της γλώσσας που συνδέουν τη δική της αλλαγή μες στον χρόνο με εκείνη του κόσμου γύρω.

Ποιητική σύνθεση που αντλεί από την ανεξάντλητη δεξαμενή της μυθολογίας: υπάρχει αυτή η συνεχής «συνομιλία» μεταξύ των βιβλίων σας; 

Ναι, η έρευνά μου αγκυρώνεται σε ζητήματα ποιητικής που σκαλίζω στην αρχαία γραμματεία και αφορά ζώα-ποιητές και μυθικούς ήρωες. Οι μύθοι είναι επιτελεστικοί, επιτρέπουν στη φωνή μου να γίνεται αλλότρια, ή να κάνω τις αλλότριες φωνές μέλη μου. Με ενθουσιάζει το πώς οι λέξεις άλλων εποχών αποκαλύπτουν τόσα για το εδώ και το τώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή