Ο Ντάνιελ Κέλμαν στην Αθήνα για το «F»

Ο Ντάνιελ Κέλμαν στην Αθήνα για το «F»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη χώρα μας. Κάθε φορά για να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του (όλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Καστανιώτης», όλα σε μετάφραση Κώστα Κοσμά). Και δεν κάνει άδικα αυτά τα ταξίδια, αφού ο Ντάνιελ Κέλμαν, ο πιο δημοφιλής, ο πιο ευπώλητος και ο πιο επιτυχημένος σύγχρονος συγγραφέας της Γερμανίας, έχει και στην Ελλάδα πολλούς και φανατικούς αναγνώστες. Το πρόγραμμά του, και σ’ αυτό το ταξίδι του, ήταν πυκνό. Εμεινε στην Αθήνα μόλις δύο μέρες, χθες το βράδυ είχε την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του στον «Ιανό», με συνομιλητή τον Ανταίο Χρυσοστομίδη και στο διάστημα αυτό πρόλαβε να κάνει πολλές συνεντεύξεις, αλλά δεν πρόλαβε να κάνει πολλές βόλτες. Η μόνη διαφορά που είδε στην Αθήνα είναι ότι «υπάρχουν πια πολλά ταξί στις πιάτσες. Παλιότερα δεν έβρισκες εύκολα ταξί» όπως μας είπε. Κι ήταν ο τρόπος του να αντιληφθεί κάπως τις νέες συνθήκες ζωής στην Αθήνα.

Το νέο του μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε στη Γερμανία το περασμένο φθινόπωρο έχει τίτλο «F», εκτυλίσσεται τον Αύγουστο του 2008 όταν βρισκόμαστε στις παραμονές της οικονομικής κρίσης. Είναι ένα βιβλίο που διηγείται την ιστορία τριών απατεώνων αδελφών, υποκριτών και παραχαρακτών και την ιστορία του πατέρα τους. Δηλαδή την ιστορία της σημερινής ενήλικης γενιάς και της προηγούμενης. Οπως όλα τα βιβλία κι αυτό έμεινε για πολλές εβδομάδες στις πρώτες θέσεις στη λίστα των ευπώλητων στη Γερμανία. Είναι ένα βιβλίο για την αλήθεια και την ψευδαίσθηση, για την οικογένεια, την απάτη και τη δύναμη της λογοτεχνίας.

Ο Ντάνιελ Κέλμαν εμφανίστηκε στο λογοτεχνικό προσκήνιο με το βιβλίο «Εγώ και ο Καμίνσκι». Δεν είναι διόλου αυτονόητο, που ο «πάπας» της γερμανικής λογοτεχνικής κριτικής Μαρσέλ Ράιχ-Ρανίτσκι είχε δηλώσει: «Προτείνω τον Ντάνιελ Κέλμαν ανεπιφύλακτα. Ευφυΐα, χαρισματική παρατηρητικότητα και μυθικοί διάλογοι». Ακολούθησε το βιβλίο του «Η μέτρηση του κόσμου», το μόνο που εκτυλίσσεται σε άλλη ιστορική περίοδο, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν δύο νεαροί Γερμανοί ετοιμάζονται να μετρήσουν τον κόσμο. Ηταν το βιβλίο που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ο Ντάνιελ Κέλμαν έγινε πια μέλος του παγκόσμιου λογοτεχνικού στερεώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή