Συζήτηση για την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου

Συζήτηση για την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες της κατάργησης της ενιαίας τιμής του βιβλίου, που ετοιμάζεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή; Θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους αναγνώστες και φτηνότερο βιβλίο ή θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της εκδοτικής παραγωγής και την αδυναμία των εκδοτών να υποστηρίξουν τα ποιοτικά προϊόντα τους;

Το θέμα απασχόλησε, νωρίς το μεσημέρι, στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός» τρεις συνομιλητές: τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη, τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο και τον εκδότη Στέφανο Πατάκη. Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη, έλαβαν μέρος εκδότες, συγγραφείς, αλλά και βουλευτές από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος. Επίσης, παραβρέθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Πρόκειται για αδιανόητη κυβερνητική απόφαση» είπε ο Νίκος Καρατζάς, εκδότης και ιδιοκτήτης του «Ιανού» καλωσορίζοντας τους συνομιλητές. «Η ενιαία τιμή του βιβλίου ισχύει σε όλη την ευρωζώνη» πρόσθεσε.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Τ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας πως οι υποδείξεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την απελευθέρωση των αγορών δεν αφορούν την ελληνική εκδοτική αγορά, αφού είναι, ήδη, απελευθερωμένη. «Η μόνη ρύθμιση, την οποία προβλέπει ο νόμος για την ενιαία τιμή του βιβλίου, είναι το ότι ο βιβλιοπώλης δεν μπορεί να προσφέρει έκπτωση που να υπερβαίνει το 10% για βιβλία τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια κυκλοφορίας. Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα οδηγήσει σε μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις, ενώ θα θέσει σε δοκιμασία και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, από τη στιγμή που οι εκδότες δεν θα έχουν το οικονομικό περιθώριο για να τυπώνουν βιβλία ποιότητας. Η ενιαία τιμή ισχύει στη Γαλλία και τη Γερμανία. Όσο για την Ελλάδα, το βιβλίο είναι φθηνότερο από άλλες μορφές διασκέδασης και το φθηνότερο στην Ευρώπη» ανέφερε.

«Από το 1997, οπότε και καθιερώθηκε η ενιαία τιμή, οι πωλήσεις των βιβλίων δεν γνώρισαν την παραμικρή ανάκαμψη» τόνισε από την πλευρά του ο Π. Μανδραβέλης. «Κάθε απελευθέρωση τιμών προκαλεί αμέσως μία τρομερή καταστροφολογία, αλλά η απελευθέρωση της εκδοτικής αγοράς δεν πρόκειται να σαρώσει την ποιότητα. Το καλό βιβλίο κρατάει πάντοτε την τιμή του, ενώ το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας είναι πως δεν διαβάζεται ούτε το κακό βιβλίο. Όπως κι αν έχει, η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα πολλαπλασιάσει τους αγοραστές. Αυτό, τουλάχιστον, έχουν δείξει τα παζάρια με χαμηλές τιμές που διοργανώνουν κάποιοι εκδότες, όπως και οι σχετικές προσφορές των εφημερίδων» συμπλήρωσε.

«Το βιβλίο πρέπει να πηγαίνει σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κυρίως στα μικρά, που μπορούν να το κρατήσουν για πολύ καιρό στα ράφια τους» παρατήρησε ο Στ. Πατάκης. «Η κατάργηση της ενιαίας τιμής θα εξαφανίσει τα μικρά βιβλιοπωλεία, ανοίγοντας τον δρόμο στις αλυσίδες των βιβλιοπωλείων, που, ήδη, πιέζουν τους εκδότες για μεγάλες εκπτώσεις στη λιανική. Οι τιμές δεν θα κατέβουν με αυτό τον τρόπο. Εξάλλου, με την ενιαία τιμή ο βιβλιοπώλης δεν μπορεί να πουλήσει πάνω από την τιμή που ορίζει ο εκδότης. Η κατάργησή της θα φέρει τον εκδότη σε οικονομικό αδιέξοδο, στερώντας του τη δυνατότητα να βγάλει τα βιβλία που θέλει, αλλά και να κάνει συμβόλαια με τους συγγραφείς του για την εξασφάλιση των πνευματικών τους δικαιωμάτων» σημείωσε.

Υπέρ της ενιαίας τιμής του βιβλίου τάχθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, καθώς και οι βουλευτές Γιάννης Καράμπελας (ΝΔ), Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ). Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή πρότεινε να υπαχθεί το θέμα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να κριθεί με εξειδικευμένα κριτήρια. Επίσης, υπέρ της ενιαίας τιμής τοποθετήθηκαν ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Μέρας, Θύμιος Δρόσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), Θανάσης Ψυχογιός καθώς και οι συγγραφείς Γιάννης Κακουλίδης και Πέτρος Μάρκαρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή