Νέες εκδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

GEORGES SIMENON

Σεληνιασμός

μετ. Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. Αγρα, σελ. 216-12 ευρώ

Λιμπερβίλ και Γκαμπόν. Από τις πρώτες σελίδες το σκηνικό ξεπροβάλλει πεντακάθαρα. Διακρίνεται η μυρωδιά από τη θλιβερή σήψη της βλάστησης, η αποχαυνωτική ζέστη του καφενείου όπου μερικοί Ευρωπαίοι χαρτοπαίζουν πίνοντας Περνό. Οταν ο Ζοζέφ Τιμάρ μαθαίνει ότι ένας μπόυ, ένας μαύρος υπηρέτης δολοφονήθηκε δύο βήματα από το ξενοδοχείο της Αντέλ με την οποία σμίγει κάθε βράδυ, ξέρει πως εκείνη τον σκότωσε. Σε αυτήν όμως τη χώρα κανείς δεν λέει πως οι λευκοί σκοτώνουν τους μαύρους.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΝΑΝΤΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

Παράθυρο στην Ιστορία

εκδ. Λειμών, σελ. 830

Η Κατοχή και ο εκκολαπτόμενος Εμφύλιος έφεραν τη μικρή Νάντια Παναγουλέα με την οικογένειά της από την Καλαμάτα στην Αθήνα όπου έχασε τον πατέρα της κατά τα Δεκεμβριανά. Αναζητώντας τις ρίζες προέλευσης του πατέρα και της μητέρας της, πολλές δεκαετίες αργότερα και έγκριτη φιλόλογος πια, η συγγραφέας ξεδιπλώνει την ιστορία μιας μανιάτικης οικογένειας κατά τη διάρκεια τριών αιώνων. Και παράλληλα αποκαλύπτει την οδυνηρά αιματηρή ιστορία του τόπου αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα υποδειγματικό ήθος – την ανάγκη να επιτύχουμε συγκλίσεις υποσκελίζοντας και υπερβαίνοντας τους διχασμούς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΚΟΥΠΕΡ

Πάτρικ Λη Φέρμορ

μετ. Ηλίας Μαγκλίνης

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 636

Θρυλική φυσιογνωμία της εποχής μας, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011) συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Οι περιπλανήσεις του ξεκινούν από την ηλικία των 18 ετών, όταν ξεκινά να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Εχοντας μάθει ελληνικά, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οργάνωσε τον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη. Τα βιβλία του «Μάνη», «Ρούμελη» και «Η εποχή της δωρεάς» αγαπήθηκαν από εκατομμύρια αναγνώστες. Μέχρι τον θάνατό του έζησε στη Μάνη.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΦΑΛΗ

Η στωική τέχνη του βίου

εκδ. Θύραθεν, σελ. 262

Η στωική φιλοσοφία πλάθει ανθρώπους με αξιοζήλευτη προσωπικότητα, με μεγαλείο ψυχής, ανθρώπους που συνταιριάζουν αρμονικά στον τρόπο ζωής τους φαινομενικά αντιθετικές διαθέσεις: την ελεύθερη βούληση με την αποδοχή της αναγκαιότητας, την αυστηρότητα με την ανοχή, τη θεωρία με την πράξη, την επαγρύπνηση με τη γαλήνη, την αγάπη για τη ζωή με την αποδοχή της ιδέας του θανάτου, τη φιλοπατρία με τον κοσμοπολιτισμό – διαμορφώνοντας μέσα από τις αντιθέσεις έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ΡΑΚΙΝΑΣ

Αλέξανδρος ο Μέγας

μετ. Αριστείδης Λαυρέντζος

εκδ. Ταξιδευτής, σελ. 142

«Η μαγεμένη μου καρδιά πώς να τη συνταιριάσει/ με της νεότητας ακμή τόση αρετή και δράση;/ Μα η περηφάνια ήρωα στην κεφαλή εκείνη/ του βλέμματός του η φωτιά η γενναιοφροσύνη/ το δείχνουν: είν’ ο Αλέξανδρος!» Η προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτυπώνεται ζωηρή και ανάγλυφη από την πένα ενός απαράμιλλου δραματουργού, λαμπρού εκπροσώπου του χρυσού γαλλικού αιώνα, του Ρακίνα, που με πρότυπα τον Σοφοκλή και τον Ευριπίδη έφερε την αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας στην υψηλότερή της μορφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή