Φίλιππος Τσιμπόγλου, νέο αίμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Φίλιππος Τσιμπόγλου, νέο αίμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπηρετεί τον χώρο των βιβλιοθηκών τα τελευταία τριάντα χρόνια. Στην αρχή στη βιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα τελευταία 19 χρόνια στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, από τη θέση του διευθυντή.

Από χθες ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, που γεννήθηκε το 1956 σ’ ένα χωριό των Φαρσάλων, είναι ο νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, τερματίζοντας πρώτος στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Χθες δημοσιεύθηκε ο διορισμός του στο ΦΕΚ.

Τον βρήκαμε στην Κύπρο όπου ακόμα διαμένει και είχαμε μαζί του μια πρώτη σύντομη τηλεφωνική συνομιλία. Ηταν βεβαίως αγχωμένος και σίγουρα ένιωθε το βάρος της ευθύνης που πρόκειται να επωμιστεί. Δεν ξέρει ακόμα πότε ακριβώς θα αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του στην Αθήνα και προβλέπεται πως για ένα διάστημα θα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Δεν ήθελε να πει πολλά πράγματα, όχι γιατί δεν γνωρίζει τα θέματα και τα προβλήματα της ΕΒΕ στην Ελλάδα, αλλά γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για δηλώσεις. Παρ’ όλα αυτά δεν κρύβει ότι «αισθανόμαστε όλοι ότι είναι μια ευκαιρία για την Εθνική Βιβλιοθήκη. Γιατί έχουμε τη βοήθεια του ιδρύματος, έχουμε το νέο κτίριο και -παρά τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί- πιστεύω ότι υπάρχει μια ελπίδα αυτή τη φορά. Οχι λόγω της δικής μου παρουσίας, αλλά γιατί έχουν φτάσει σε ακραίες καταστάσεις τα προβλήματα της ΕΒΕ».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη βάδιζε αρκετά χρόνια μόνο χάρη στις προσπάθειες των μελών του Εφορευτικού της Συμβουλίου και των υπαλλήλων της.

Απογραφή, μετακόμιση

Ο νέος διευθυντής, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, θα επωμιστεί όχι μόνο τη λύση των πολλών προβλημάτων (οικονομικών και λειτουργικών της ΕΒΕ), αλλά και τον συντονισμό της μετάβασης όλου του πλούτου της ΕΒΕ στο κτίριο που χτίζει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα. Και βεβαίως, πρωτίστως να φροντίσει για την απογραφή των θησαυρών και των πολλών βιβλίων που διαθέτει η ΕΒΕ, όχι μόνο στο κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας αλλά και στα ενοικιαζόμενα κτίρια φύλαξης και αποθήκευσης βιβλίων που διαθέτει.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης Πληροφόρησης του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η διατριβή του έχει τίτλο «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (εκδ. Παπασωτηρίου, 2008). Εχει λάβει μέρος σε πολλά σημαντικά προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των βιβλιοθηκών, τα οποία υλοποίησαν φορείς στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο ΣΕΒΑ χαιρετίζει

Ο πρώτος συλλογικός φορέας στην Ελλάδα που χαιρέτισε την τοποθέτηση του Φ. Τσιμπόγλου στη θέση του διευθυντή της ΕΒΕ είναι ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, που δηλώνει την ικανοποίησή του και «ελπίζει πως η με καθυστέρηση εννέα ετών αποκατάσταση της θεσμικής ιεραρχίας θα είναι καθοριστική για να αρχίσει η θεραπεία χρόνιων προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών της. Ο ΣΕΒΑ παγίως υποστηρίζει όσες προσπάθειες ενδυναμώνουν σταθερές δομές και θεσμικά όργανα που αποτελούν τη βάση συνεργασίας του εκδοτικού κόσμου και της Πολιτείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή