ΒΙΒΛΙΟ

Ο Sandman… αποκαλύπτεται

o-sandman-amp-8230-apokalyptetai-2008149

Η είδηση για τους κομίστες ήταν αρκετή για να προκαλέσει δέος. Ο Neil Gaiman επέστρεψε στον Sandman. Είκοσι πέντε χρόνια αφότου τον δημιούργησε και τον όρισε πρωταγωνιστή στην κόμικ σειρά, ο μεγάλος σύγχρονος παραμυθάς δημιουργεί το prequel με τίτλο «Overture».

Το πρώτο τεύχος του 1989 ξεκινούσε όταν αλχημιστές, γνώστες απόκρυφης και σκοτεινής μαγείας, προβαίνουν σε μυστικιστική τελετή με σκοπό να νικήσουν τον θάνατο, αιχμαλωτίζοντας τη μετουσίωσή του. Κάτι όμως πάει στραβά και, αντί για τη Θάνατο (στο κόμικ είναι η Θάνατος, μια νεαρή γκόθικ κοπέλα, και οι συνειρμοί με το «Περί Θανάτου» του Ζοζέ Σαραμάγκου είναι αναπότρεπτοι), αιχμαλωτίζουν τον μικρό αδερφό της, τον Sandman, τον θεό των ονείρων, γνωστό και ως Μορφέα, ως Dream και ως Ονειρο. Το prequel «Overture» δίνει απάντηση στο γιατί οι άνθρωποι μπόρεσαν να παγιδεύσουν τον Sandman. Αφηγείται μια ιστορία που μέχρι τώρα είχε απλά υπαινιχθεί: σε κάποιο καρέ είχαμε πληροφορηθεί ότι ο Sandman ήταν καταβεβλημένος από κάποιον πόλεμο. Και κάνει γνωστά μυστικά που ο Gaiman κρατούσε για τον εαυτό του εδώ και είκοσι πέντε χρόνια. 

Ο θεός των ονείρων

Πλέον τα δεδομένα στο αμερικανικό κόμικ έχουν αλλάξει. Το καινούργιο «Sandman» αφήνει πίσω την eighties αισθητική και σχεδιαστικά προχωράει στα νέα επίπεδα ρεαλισμού, χρωματισμού και σκηνοθεσίας, συγκλίνοντας με τους λοιπούς σούπερ ήρωες. Ωστόσο, παραμένει η ονειρική ατμόσφαιρα και η λογοτεχνική και δυνατή γραφή του Gaiman αυτά που γοητεύουν. Και τότε αυτά ήταν.

Ο Neil Gaiman ήταν ένας συγγραφέας που μόλις είχε κάνει τα πρώτα του βήματα όταν η DC του πρότεινε να ξαναζωντανέψει την παλιά κόμικ σειρά «Sandman», που έτρεξε από το 1974 έως το 1976 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ο Βρετανός συγγραφέας ζωντάνεψε έναν εκπληκτικό χαρακτήρα, σε έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας είναι δυσδιάκριτα. Ο Dream είναι ένας από τους επτά Αιώνιους, αδέρφια μεταξύ τους. Οι άλλοι είναι οι: Destiny (Πεπρωμένο), Death (Θάνατος), Destruction (Καταστροφή), Desire (Επιθυμία), Doom (Ολεθρος) και Delirium (Παραλήρημα) και υπάρχουν πολύ πριν ο κόσμος μας δημιουργηθεί.

Το έπος «Sandman» παντρεύει τις ανά τον κόσμο μυθολογίες, χρησιμοποιεί στοιχεία από το σύμπαν της DC, Κθούλου αναφορές (από το σύμπαν του Αμερικανού συγγραφέα του φανταστικού Χ. Γ. Λάβκραφτ), μαγικά και φανταστικά στοιχεία, τα οποία προσαρμόζονται στην ιστορία με μεγάλη ευστοχία. Ο ίδιος ο Sandman είναι μια φιγούρα με δέρμα στο λευκό του φεγγαριού και μάτια στο χρώμα της νύχτας. Ενας χαρακτήρας ψηλόλιγνος και σκοτεινός. Εχει ανθρώπινη υπόσταση, με πάθη, ενοχές και αδυναμίες, χωρίς να παύει να είναι θεός.

Στα τεύχη της σειράς τον ακολουθούμε από το βασίλειο των ονείρων στον κόσμο των θνητών. Στα βάθη της Κόλασης και στο πανδοχείο στο τέλος του κόσμου. Επισκεπτόμαστε το Ασυλο Arkham (το μέρος όπου φυλάσσεται μεταξύ άλλων και ο Joker – αξίζει αναζήτησης το «Arkham Asylum» των Grant Morisson και Dave McKean, εκδ. Anubis) και δειπνούμε παρέα με τους αρχαίους θεούς. Τον βλέπουμε να παραγγέλνει στον Σαίξπηρ ένα θεατρικό και αυτός προς τιμήν του δημιουργεί το «Ονειρο θερινής νυκτός». Πρόκειται για ένα ιλιγγιώδες ταξίδι σε έναν κόσμο ονείρων δοσμένο με μια απαράμιλλη μαεστρία. Eνα τοπίο στο οποίο ξεδιπλώνεται η μυθοπλαστική ικανότητα του Gaiman. Και ένα κείμενο κομψό και λογοτεχνικό. Οι διάλογοι γεμάτοι ζωντάνια. Ο θεός των ονείρων αποστομώνει τον ίδιο τον Λούσιφερ: «Τι δύναμη θα είχε η Κόλαση εάν όλοι όσοι είναι εδώ φυλακισμένοι δεν μπορούσαν να ονειρευτούν τον Παράδεισο;», και φεύγει νικητής από την Κόλαση.

Οι σχεδιαστές

Δίπλα στον Gaiman, κατά τη δημιουργία του Sandman, βρέθηκε μια πλειάδα εξαίρετων σχεδιαστών όπως οι Sam Kieth, Mike Dringenberg, Jill Thompson, Shawn McManus, Marc Hempel και Michael Zulli. Ξεχωρίζει όμως ο άνθρωπος που σχεδίαζε τα εξώφυλλα: ο Dave McKean. Η συνάντηση των Gaiman και McKean ήταν μοιραία για την ένατη τέχνη.

Η αστείρευτη φαντασία του πρώτου σχεδιάζεται με τον καλύτερο τρόπο από τον δεύτερο. Οι κόσμοι, οι χαρακτήρες, οι σκηνές που γεννά το μυαλό του Gaiman βρίσκουν στις γραμμές, στα χρώματα και τα κολάζ του McKean σαγηνευτική απόδοση. Είτε αυτό είναι τα εξώφυλλα του Sandman (που ως έργα τέχνης συγκεντρώνονται σε τόμο με τίτλο «DustCovers») είτε εικονογραφημένα παραμύθια (βλέπε: «Wolves in the Walls», «The Day I Swapped my Dad for two Goldfish» και «Crazy Hair», εκπληκτικά παντρέματα λόγου και εικόνας που γαργαλούν τη φαντασία).

Ολο το έργο σε πέντε τόμους, πραγματικά στολίδια

Τα 75 βασικά τεύχη της σειράς «Sandman» κυκλοφόρησαν από τον Ιανουάριο του 1989 έως τον Μάρτιο του 1996, αποτελούν δέκα κεφάλαια και συλλέγονται σε ισάριθμους τόμους.

Πέρα από τη βασική ιστορία, είχαμε αρκετούς δορυφόρους (spin offs όπως λέγονται στον χώρο της pulp κουλτούρας), κάποιους με την υπογραφή του Neil Gaiman στο σενάριο και άλλους απλώς με την εποπτεία του. Από αυτούς κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis τα «Θάνατος, το τίμημα της ζωής» και «Αιώνιες νύχτες». Παλαιότερα, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, είχαν εκδοθεί λίγα από τα πρώτα τεύχη της σειράς από τις εκδόσεις Modern Times, όπου ο Sandman είχε αποδοθεί ως Μορφέας.

Πρόσφατα το έργο συγκεντρώθηκε στους πολυσέλιδους και πολυτελείς τόμους «Absolute Sandman». Οι τόμοι, πέντε στον αριθμό, περιέχουν έξτρα υλικό και είναι πραγματικά στολίδια.

Και ταινία;

Πρόσφατα διέρρευσε στις κόμικ ιστοσελίδες η φήμη ότι ο David Goyer, σεναριογράφος του «Man of Steel», προσέγγισε τη Warner Bros, ιδιοκτήτρια της DC, με την πρόταση να μεταφερθεί ο Sandman στη μεγάλη οθόνη. Και μάλιστα ότι ζήτησε τον Joseph Gordon-Levitt, πιθανότατα για τον ομώνυμο ρόλο. Μια φήμη που φαίνεται να επιβεβαιώνει τη δήλωση του Guillermo del Toro που αναφέρει ότι η Warner Bros «σκαλίζει» όλο το υλικό της DC και επιδιώκει να κάνει ένα άνοιγμα, μεταφέροντας τίτλους της εταιρείας στη μικρή και μεγάλη οθόνη.