«Ελληνες Ποιητές», με ήχο και λόγο

«Ελληνες Ποιητές», με ήχο και λόγο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Να βλέπεις νέους καλλιτέχνες να παρουσιάζουν την ελληνική ποίηση ως ένα σκηνικό ανέβασμα, με νήμα τον λόγο, με όχημα τη μουσική, με αντίλαλο το ανθρώπινο ηχείο… Και όλο αυτό να «λειτουργεί», να φτάνει κάτω στους θεατές, να γίνεται ένα φορτίο συγκίνησης και να δημιουργεί σιωπή συναίνεσης… Αυτό το «ανέλπιστο» ξετυλίχτηκε το βράδυ της Δευτέρας στο πρώην «Παλλάς» (αίθουσα Σόλων Μιχαηλίδης) της ΚΟΘ, στη Θεσσαλονίκη. Ηταν η τρίτη κατά σειρά παρουσίαση της εκδοτικής σειράς «Ελληνες Ποιητές» της «Καθημερινής» και η πρώτη εκτός Αθηνών σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Βροχερή η Θεσσαλονίκη, γεμάτη η αίθουσα, πολλές προσωπικότητες της πόλης κοντά μας. Αλλά όταν ξεκίνησε η εκδήλωση (μετά το καλωσόρισμα της «Κ» και την τοποθέτηση της ποιήτριας Αλεξάνδρας Μπακονίκα) γίναμε μάρτυρες της επίδρασης της αληθινής ποίησης όταν εκφέρεται χωρίς στόμφο, με τη συνταρακτική απλότητα της αλήθειας, που όμως κρύβει από πίσω τόση δουλειά και τόση προσήλωση…

Δύο μουσικοί, ο πιανίστας Νίκος Κυριόσογλου και ο βιολονίστας Ντέιβιντ Μπόγκοραντ γεννούσαν τις μουσικές «λίμνες», ιντερμέδια ανάμεσα στις απαγγελίες, σε ένα διάλογο εξαίρετης σύμπνοιας, μεταξύ τους αλλά και με τους ηθοποιούς. Τέσσερις νέοι με διαφορετικά ηχοχρώματα, τέσσερις μορφές με ηθική ακεραιότητα και καλλιτεχνική συγκρότηση, στάθηκαν απέναντί μας, είτε μονάχοι είτε σαν μία «γραμμή» ανθρώπων, και μας απήγγειλαν Σολωμό, Σεφέρη, Καβάφη, Καρυωτάκη, Βάρναλη, Ρίτσο, Παλαμά, Εμπειρίκο, Σικελιανό, Εγγονόπουλο, Αναγνωστάκη, Δημουλά… Με τη σκηνοθετική σύλληψη και καθοδήγηση της Δήμητρας Τσάκου, η μουσική της γλώσσας μας, η θαυμαστή ποίηση, έφθασε σαν ένα κύμα και έφτιαξε ένα κουκούλι… Ηταν εμπειρία. Η Χριστίνα Γεωργίου, με τη στέρεη ευαισθησία της, ο Γιάννης Δρόσος, με τον ποιητικό αισθητισμό, ο Δημήτρης Κουστολίδης, με τη συγκινητική αυθεντικότητα, και ο Σταύρος Μπαρτζόκας, με τη ρωμαλέα θωριά, έφτιαξαν ένα «γεγονός» που δεν πήγαζε μόνο από την απαγγελία. Ηταν ένα κάλεσμα.

Από κοντά και η μουσική πράξη. Ο Νίκος Κυριόσογλου, πιανίστας με βαθιά συναίσθηση της παρτιτούρας, και ο Ντέιβιντ Μπόγκοραντ, που με το βιολί του έδειξε τη σπουδαία του κλάση, επέλεξαν κομμάτια που έντυσαν αριστοτεχνικά την ελληνική ποίηση. Ηταν και αυτό μία πρόταση. Επαιξαν το «Spiegel im Spiegel (Καθρέφτης μέσα στον Καθρέφτη)» του Arvo Pärt, τις «5 μελωδίες για βιολί και πιάνο» του Σεργκέι Προκόφιεφ, την «Berceuse» του Αιμίλιου Ριάδη (1880-1935), του κορυφαίου Ελληνα συνθέτη από τη Θεσσαλονίκη και το «Pavane pavane pour une infante défunte (Panave για μια νεκρή πριγκίπισσα)» του Mορίς Ραβέλ.

​​ Ο Γ΄ τόμος της σειράς «Ελληνες Ποιητές» είναι αφιερωμένος στον Κωστή Παλαμά. Κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 1η Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή