50 χρόνια «Gutenberg», νέο άνοιγμα και ένα πολιτιστικό κέντρο

50 χρόνια «Gutenberg», νέο άνοιγμα και ένα πολιτιστικό κέντρο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Εχουν συμπληρώσει 50 χρόνια συνεχούς παραγωγής τίτλων οι εκδόσεις «Gutenberg -Τυπωθήτω» και έχουν δώσει στην ελληνική βιβλιογραφία χιλιάδες τίτλους, γύρω στους 5.000! Και συνεχίζουν με νέους συνεργάτες και άνοιγμα σε νέα θεματολογικά πεδία, από αυτά που θεωρούνται «δύσκολα». Και αυτό δεν είναι διόλου αυτονόητο σ’ αυτούς τους καιρούς. Παράλληλα ετοιμάζονται να αγοράσουν ένα ακίνητο στην οδό Διδότου και να στεγάσουν εκεί όχι μόνο τις εκδόσεις αλλά και ένα πολιτιστικό κέντρο.

Προχθές το μεσημέρι, σε εστιατόριο των Εξαρχείων, ο γιος του ιδρυτή των εκδόσεων, Κώστας Δαρδανός, μίλησε για τα νέα σχέδια των εκδόσεων Gutenberg και για τους νέους πολλούς τίτλους που θα βγάλουν. Καμάρι των εκδόσεων η σειρά Orbis Literae που στεγάζει σημαντικούς κλασικούς τίτλους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το μπεστ σέλερ της σειράς είναι το βιβλίο του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ ή η Φάλαινα» που εδώ και είκοσι χρόνια εξακολουθεί να πουλάει 500 τίτλους κάθε χρόνο. Σ’ αυτή τη σειρά θα προστεθούν τα έργα «ΜακΤιγκ. Μια ιστορία από το Σαν Φρανσίσκο» του Φρανκ Νόρις, «Το όνειρο της κόκκινης Καμάρας» του Τσάου Χσούε Τσιν (που θεωρείται ένα από τα τέσσερα μεγάλα κλασικά μυθιστορήματα της κινεζικής λογοτεχνίας), «Ο μαρμάρινος Φαύνος» του Ναθάνιελ Χόθορν και «Οι πύργοι του Μπάρτσεστερ» του Αντονι Τρόλοπ.

Το νέο καμάρι των εκδόσεων είναι η σειρά Aldina, που θα δώσει έμφαση σε κείμενα που πρώτη φορά μεταφράζονται στα ελληνικά με γνώμονα τις καλές μεταφράσεις. Στη σειρά θα στεγαστούν κείμενα των Μπαλζάκ, Φλομπέρ, Γουλφ, Πόε κ.ά.

Στη θεατρική σειρά, που επιμελείται ο Ηρκος Αποστολίδης, θα κυκλοφορήσουν μεγάλα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, με πρώτο τον Ιψεν, σε νέες μεταφράσεις, αλλά και σημαντικά έργα φιλοσοφίας και αρχαίας ιστορίας σε επιμέλεια Ηρκου και Στάντη Αποστολίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή